Politika

Nešić traži hitno razmatranje izbornog zakona: Usvojen dnevni red dopunjen na Kolegijumu

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su dnevni red sjednice koji je Kolegijum ovog doma dopunio zahtjevima poslanika Nenada Nešića i Denisa Zvizdića.

Nešić traži hitno razmatranje izbornog zakona: Usvojen dnevni red dopunjen na Kolegijumu
FOTO: PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BIH/YOU TUBE/SCREENSHOT

Nešić je uputio zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH, dok se Zvizdićev zahtjev odnosi za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u zajedničkim institucijama.

Oba predlagača traže da se o njihovim prijedlozima raspravlja po hitnom postupku.

Poslanici će danas razmatrati negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o prijedlogu amandmana na Ustav BiH koji se odnosi na precizno ustavno normiranje “vlasničkog statusa i prava države BiH u pogledu njene imovine”.

Poslanici bi trebali da razmatraju i negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje, prema obrazloženju predlagača ovog zakonskog akta, trebaju da otklone nepravilnosti u izbornom procesu na koje je u svojim izvještajima ukazivala Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Pročitajte još

Predlagači ovih izmjena i dopuna Izbornog zakona su poslanici Adil Osmanović, Halid Genjac, Alma Čolo, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić, Edita Đapo, Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Mirjana Marinković Lepić, Aida Baručija, Damir Arnaut, Predrag Kojović i Denis Zvizdić.

Prema predloženom dnevnom redu, Predstavnički dom trebao bi da razmatra i prijedloge amandmana grupe poslanika na Ustav BiH kako bi se primijenile brojne odluke Evropskog suda za ljudska prava, poput onih u predmetima “Sejdić i Finci”, “Pilav”, “Zornić”, “Šlaku” i “Pudarić”.

Predstavnički dom će se izjasniti i o izvještajima komisije Kolegijuma Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o brojnim poslaničkim inicijativama.

Poslanici bi trebali da se izjasne i o godišnjem revizorskom izvještaju o glavnim nalazima i preporukama za 2020. godinu Kancelarije za reviziju institucija BiH i o izvještajima ove kancelarije o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2020. godinu.

Prema predloženom dnevnom redu, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebali bi dati saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma.

Prihvati notifikacije