Društvo

NESTALA IM IMOVINA U FBiH Pomoć u zaštiti imovinskih prava zatražilo 3.800 Srba

Pomoć u zaštiti imovinskih prava u Federaciji BiH (FBiH) zatražilo je 3.800 Srba kojima je u procesu harmonizacije zemljišnoknjižnih listova u FBiH nestala nepokretna imovina.

NESTALA IM IMOVINA U FBiH Pomoć u zaštiti imovinskih prava zatražilo 3.800 Srba
FOTO: SRNA

Rekao je ovo danas zamjenik koordinatora za rad kancelarija za stručnu pravnu pomoć izbjeglim i raseljenim licima iz FBiH Đorđe Radanović.

– Negdje između katastra do gruntovnice nestaju parcele. Geodetska uprava ima šest kancelarija koje primaju zahtjeve stranaka i postupaju tako što zovu sudove i katastre u FBiH. Na taj način želimo da zaštitimo svaku parcelu u FBiH – rekao je Radanović novinarima.

On je nakon sastanka na kom su razmatrani rezultati rada kancelarija za stručnu pravnu pomoć izbjeglim i raseljenim licima iz FBiH, koji je organizovala Republička uprava za geodetske i imovinskopravne poslove (RUGIPP), istakao da žele da Srbima, koji su vlasnici parcela u FBiH, ukažu da imaju problem.

– Želimo da dođemo do svih 400.000 Srba i ukažemo da imaju problem ako misle da je njihova parcela upisana u neku evidenciju, katastar i da je njihovo ime tamo. To ime začas može da nestane. Imamo situaciju da su ljudi nestajali sa evidencija kada se izloži katastarska opština i da se traži u istorijatu i na sudu kako bi se taj čovjek ponovo upisao kao vlasnik – pojasnio je Radanović.

Pročitajte još

On je istakao da je to neprihvatljiva praksa i da RUGIPP potroši dva miliona KM šaljući pozive ljudima, između ostalog, Bošnjacima u Norvešku i drugim dijelovima svijeta da niko ne bude oštećen.

– Nemate niti jedan zahtjev Bošnjaka da kaže da mu je RUGIPP oduzeo njivu, šumu ili neku nepokretnost, a imate 3.800 Srba u FBiH koji su imali problem jer im je imovina nestala odjednom u postupku harmonizacije koji je krajnje spekulativan – ocijenio je Radanović.

On je pojasnio da je to postupak u kojem privatne firme vrše harmonizaciju i naprave novu zemljišnu knjigu, koju dostave sudu koji objavi javni poziv u službenom glasniku s rokom od 60 dana.

Direktor RUGIPP-a Bosiljka Predragović podsjetila da je problem nastao sa harmonizacijom zemljišnoknjižnih listova u FBiH, dok se u Srpskoj odvija proces uspostavljanja nove javne evidencije o nepokretnosti i pravima na njima.

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo da je bio domaćin sastanka o zaštiti imovinskih prava izbjeglih i raseljenih iz FBiH i rezultatima rada kancelarija za stručnu pravnu pomoć izbjeglim i raseljenim iz FBiH, kojem su prisustvovli Marko Rakić iz Ambasade Srbije u Sarajevu, te i član Odbora za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nataša Trifković.

Prihvati notifikacije