Društvo

RUGIPP: U zakonskim propisima ne postoji pojam „državna imovina“ kao oblik svojine

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) provodi upravne postupke i promjene u javnim evidencijama o nepokretnostima u skladu sa Ustavom Republike Srpske i važećim zakonskim propisima Republike Srpske, rekli su u ovoj ustanovi.

RUGIPP: U zakonskim propisima ne postoji pojam „državna imovina“ kao oblik svojine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U zakonskim propisima koje primjenjuje u upravnim postupcima ne postoji pojam „državna imovina“ kao oblik svojine, nego je samo jedna vrsta prava svojine, bez obzira o kojem se nosiocu prava svojine radi.

– U skladu s materijalnim propisima Republike Srpske, na Republiku Srpsku 100% su uknjižene šume i šumsko zemljište po sili zakona, koja je ranije bila uknjižena kao društvena svojina, te 50% poljoprivrednog zemljišta, koje je takođe uknjiženo na Republiku Srpsku po sili zakona, a koje je ranije bilo uknjiženo kao društvena svojina – rekao je direktor Dragan Stanković.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Pored navedenog, Zakonom o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 29/22) propisano je da je nepokretna imovina koju koriste subjekti javne vlasti za obavljanje njihove djelatnosti i funkcionisanje po sili zakona svojina tih subjekata.

Prema tome, sva imovina u društvenoj svojini po sili zakona je postala svojina različitih nivoa javne vlasti, kako Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave, tako i javnih preduzeća, javnih ustanove i drugih javnih službi čiji je osnivač Republika Srpska, odnosno jedinica lokalne samouprave.

– Još jednom naglašavamo da pojam „državna imovina“ u važećim zakonskim propisima ne postoji, već postoji samo jedan oblik prava svojine, bez obzira ko su nosioci tog prava, a u skladu sa važećim zakonskim propisima – istakli su iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu