Magazin

Neudate djevojke pronalaze svoje izabranike: Ove običaje trebate ispoštovati na SRETENJE GOSPODNJE da bi vas sreća pratila tokom cijele godine

U našem narodu postoji vjerovanje da se na Sretenje sreću zima i ljeto. Zato će sutra mnogi pažljivo gledati u nebo i promatrati vremenske prilike. Po vjerovanju, ako pada snijeg ili kiša - zime više neće biti, a ako sija sunce - biće još hladnog vremena.

Neudate djevojke pronalaze svoje izabranike: Ove običaje trebate ispoštovati na SRETENJE GOSPODNJE da bi vas sreća pratila tokom cijele godine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ponegdje se kaže i Obretanje, jer se ovog dana obrće zima u ljeto. Zato se priča da kad se sretnu zima i ljeto na Sretenje, onda zima kaže ljetu: “Ti meni daješ gole i bose ljude, a ja tebi obučene”, a ljeto odgovara: “Istina, ali se meni mnogo više raduju nego tebi.”

FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA
FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA

Međutim oni koji žive u blizini šume ili ako su u gradu, zoološkog vrta, prognozu će ostaviti medvjedima! Naime, vjeruje se da upravo ove životinje danas određuju kakvo će nas vrijeme čekati u narednom periodu. Ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvjedi se, uplašeni od sopstvene sjenke, vrate u zimski san, vjeruje se da će zima potrajati još 6 nedelja. Ako ne vidi sjenku, izaći će iz svojih pećina da potraže hranu i zima je gotova, piše Stil Kurir.

I druge životinje nose simboliku na ovaj dan, pa tako vrapci do Sretenja biraju svoje nevjeste, a na taj dan se vjenčavaju i tada su najglasniji i najbučniji, a pošto oni ne žive dugo, brak im traje kratko, pa mladenci izbjegavaju da se vjenčavanju na Sretenje.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vjeruje se i da neudate djevojke na Sretenje pronalaze svoje izabranike. Zato dame dobro gledaju koga će prvo ujutru sresti, jer se vjeruje da će i budući mladoženja ličiti na mušku osobu koju su prvu tog jutra srele.

Postoji običaj da se na Sretenje pale svijeće kao simbol svjetlosti i zaštite doma od negativnosti. Valja se odnijeti i nekoliko svijeća u crkvu da se osveštaju, te svijeće se čuvaju u kući i pale u slučaju neke nevolje. Pale se ako se razboli ukućanin ili domaća životinja, i vjeruje se da njen plamen i dim momentalno liječe. Takođe, ovog dana u kućama gori niz svijeća, da bi po vjerovanju osvijetlili put pokojnicima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu