Društvo

SPC i njeni vjerenici obilježavaju PREPODOBNOG GRIGORIJA DEKAPOLITA: Narodno vjerovanje kaže da ako ste u problemu i ne znate gdje udarate danas obavezno uradite jednu stvar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas se sjećaju Prepodobnog Grigorija Dekapolita, hrišćanskog svetitelja iz 9. vijeka koji je širio hrišćanstvo u Vizantiji, Rimu i na gori Olimpijskoj.

Crkva
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Prepodobni Grigorije Dekapolit rođen je u Dekapolju Isavrijskom (današnji Dar es Salam). Roditelji su mu bili znameniti ljudi poznati po svojoj hrišćanskoj vjeri, pa mnoge nije začudilo kada je, nakon završetka škole, umjesto da se oženi, Grigorije riješio da se zamonaši.

Legenda kaže da je Sveti Grigorije, gdje god bi otišao, ljude oduševljavao raznim čudima i podvizima kojima je dokazivao postojanje Boga – dešavalo se da ga odjednom obasja nebeska svjetlost, a govorio je da mu se javljaju anđeli Božiji i da može da čuje njihovo pjevanje.

Pročitajte još

Poživio je dugo i bogougodno, i umro je mirno u 9. vijeku u Carigradu.

Kako je ovaj svetitelj svoj život proveo u redu i miru, vjeruje se da on danas može pomoći svima koji se nalaze u problemu i žive nespokojno i u haosu – kako duhovnom, tako i onom koji ih okružuje.

Ako se osjećate tako, sve što je potrebno je da se danas obradite Prepodobnom Grigoriju Dekapolitu ovom molitvom:

“Bože otaca naših, čini uvek sa nama po Tvojoj krotkosti, ne napuštaj nas Tvojom milošću, no njihovim molitvama u miru uredi život naš”, prenosi Republika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije