Biznis

Nezamjenjivi i zarađuju do 800.000 dolara: Ovo su RASPONI PLATA inženjera vjetačke inteligencije

OpenAI je vratio na funkciju glavnog izvršnog direktora Sema Altmana nakon što je stotine radnika zaprijetilo da će dati otkaz zbog smjenjivanja kreatora ChatGPT-a, naglašavajući koliko uticaja trenutno imaju najcjenjeniji radnici tehnološke industrije.

Čovjek kuca na tastaturi
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Plate programera su prilično visoke, a inženjeri vještačke inteligencije zarađuju od 8 do 12,5% više od svojih kolega koji nisu konkretno u toj oblasti, prema analizi platforme podataka o kompenzacijama Levels.fii, piše Blic biznis.

Najčešći raspon plata za inženjerski posao naveden na veb stranici OpenAI je 200.000 do 370.000 dolara, iako se nekoliko specijalizovanih uloga oglašava u rasponu od 300.000 do 450.000 dolara, rekao je Rodžer Li, suosnivač kompenzacijske kompanije Comprehensive.

Rasponi plata ne uključuju bonuse ili nagrade za akcije, što može podići godišnju platu od 300.000 dolara bliže 800.000 dolara ukupno, prema Levels.fii.

U industriji u kojoj je talenat najoskudniji resurs, vrsta egzodusa kojoj je prijetila OpenAI bila bi katastrofalna.

Pročitajte još

– Za nove tehnologije kao što je AI, imate samo veoma malu, malu grupu ljudi sa iskustvom. Oni su proizvod, oni su kompanija – rekla je Julia Pollak, glavni ekonomista na sajtu za zapošljavanje ZipRecruiter.

Potražnja za programerima raste, ali rastu i plate

To je zaposlene u OpenAI-u stavilo u neobično moćnu poziciju da vrše direktan pritisak na odbor kompanije.

– Ograničenje ponude je veoma realno, obavezujuće, posebno u kratkoročnom i srednjem roku. Ne možete lako da obučite ove ljude, ne možete ih lako regrutovati sa drugih mjesta. Zadržavanje onih koje imate je najvažnija strategija – rekla je ona.

Što se tiče regrutovanja sa univerziteta, postoji velika razlika između razumijevanja AI modela na teoretskom nivou i posjedovanja vještina i iskustva da ih stvarno primjenite. OpenAI-jevi visoko specijalizovani softverski sistemi takođe čine njegove trenutne programere još vrednijim.

– Potrebno je mnogo vremena da se nauči pravi kod kompanije i tehnološki niz. Inženjer vještačke inteligencije unutar kompanije vredi tri AI inženjera izvan kompanije, s obzirom na tu dinamiku – rekao je Pollak.

Osoblje OpenAI-a je već čekalo ponude za posao. Prije nego što je Altman vraćen na funkciju, Microsoft je saopštio da bi bili dobrodošli da se pridruže novoj laboratoriji za istraživanje vještačke inteligencije. Microsoft ima oko 49% udela u OpenAI.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu