Politika

NEZAVISNOST S MIRISOM IZBORNE PREVARE Istražujemo otkud nezavisnim kandidatima iste imejl adrese

Liste za lokalne izbore u BiH prepune su nezavisnih kandidata, naročito za odbornike, ali ono što je sumnjivo jestu primjeri iz nekih lokalnih zajednica gdje je po nekoliko ovih kandidata CIK BiH prijavilo istu elektronsku, imejl adresu.

NEZAVISNOST S MIRISOM IZBORNE PREVARE Istražujemo otkud nezavisnim kandidatima iste imejl adrese
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Istraživali smo da li se radi o slučajnosti, tehničkoj greški ili ovaj detalj nesmotreno otkriva međusobnu povezanost nezavisnih kandidata, njihovu vezu s političkim partijama ili ljudima iz sijenke, sve u cilju eventualnih izbornih malverzacija.

Naime, svaki politički subjekt ima pravo na članove u biračkim odborima, koji se smatraju ključnom karikom u (ne)regularnosti izbornog procesa, a od ranije je poznato da pojedine stranke ili nezavisni kandidati „prodaju“ svoja mjesta odnosno ljude velikim političkim partijama, koje na taj način potpuno kontrolišu značajne odbore.

U Ugljeviku je čak pet nezavisnih kandidata za Skupštinu opštine prijavilo identičnu imejl adresu [email protected] Riječ je o Darku Dubravcu, Vedranu Joviću, Perici Ćiriću, Marinku Blagojeviću i Radovanu Radovanoviću. Niko od njih ne živi na istoj adresi kuće ili stana, a svi ti podaci se mogu naći u dokumentu Kontakti političkih subjekata – Lokalni izbori 2020, koji je objavila CIK BiH.

Kada smo pozvali neke od kandidata, ostali smo, najblaže rečeno, šokirani odgovorima.

FOTO: CIK BIH
FOTO: CIK BIH

Vedran Jović je djelovao zbunjeno.

– Nisam siguran, pošto ja nisam baš u to upućen, pošto je to više zbog nekog susreta, da izađem jednom čovjeku u susret, da mu pomognem nešto, da budem na toj listi – rekao nam je Jović.

Pročitajte još

Na pitanje kako misli da mu „izađe u susret“, takođe nismo dobili konkretan odgovor.

– Ja sam tek ove godine u to upao nekako sasvim slučajno. Nisam ja išao na neke sastanke, niti sam neki poznavalac tih stvari – kaže Jović.

Upitan da li ima veze s bilo kojom političkom partijom, rekao je: „Ne znam ni to, ništa ne znam. Nula posto sam upućen u to.“

Darko Dubravac se javio na telefon, ali se veza prekinula čim je čuo pitanje. Nakon toga se više nije javljao na telefon.

Šta je zajedničko Petru Bijeljiću, Milosavi Jerinić, Goranu Bijeljiću i Milici Jerinić iz Stanara? Osim što su svi nezavisni kandidati za odbornike u Skupštini opštine Stanari, svih četvoro su CIK BiH prijavili identičnu imejl aderesu [email protected] Petar i Goran Bijeljić imaju i istu adresu stanovanja u Mitrovićima, Milosava je na adresi Raškovci 17, a Milica na Raškovci bb.

FOTO: CIK BIH
FOTO: CIK BIH

Međutim, Petar Bijeljić tvrdi da među njima ne postoji bilo kakva politička ni porodična veza.

– Vjerovatno je u pitanju greška. Mi nismo povezani – kaže Bijeljić.

Pročitajte još

Sličnu situaciju imamo i u Zvorniku, gdje četiri nezavisna kandidata za gradsku Skupštinu dijele dvije imejl adrese. Biljanu Jović i Milomira Škiljevića moguće je kontaktirati na [email protected], a Aleksandru Pantić i Zoricu Jović na [email protected]. Svi imaju različite adrese stanovanja.

Svi ovi podaci su javni, objavljeni na sajtu CIK.

Dalje, u Prijedoru su nezavisne kandidatkinje za gradsku Skupštinu, Slobodanka Knežević i Snježana Šikman, CIK BiH prijavile da ih može kontaktirati putem identične imejl adrese [email protected]. Njihovi sugrađani sa liste nacionalnih manjina Petar Fuštar i Alija Krupić dijele adresu [email protected].

FOTO:BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO:BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
Prijedor

Zanimljiva je situacija i u federalnoj opštini Stolac, gdje tri nezavisna kandidata sa SO, Esad Razić, Samir Hamzić i Alija Đulepa, imaju identičnu adresu [email protected]. Esad Razić nam je poprilično konfuzno objasnio kako se to desilo.

– Imam ja svoj mejl. Ali, kada smo davali u CIK, onda smo dali jedan, nije bitno čiji je, da možemo dobiti prijavu. Nisam imao uza se telefon, nisam mogao prijaviti svoj mejl, onda mi je jedan kolega prijavio njegov mejl. Bili smo na sastanku i kažem: “Nije bitno čiji će mejl, mene će obavijestiti iz CIK šta je i kako je”. Mobilni telefon nije bio kod mene, mali je nešto bio u Tuzli, a u autu je otišao i mobilni. Nemam veze ni sa jednom političkom partijom. Ja sam slobodan čovjek – kaže Razić za Srpskainfo.

U CIK BiH kažu da su sve prijave nezavisnih kandidata provjerili i overili one koje ispunjavaju uslove propisane Izbornim zakonom BiH.

U vezi s konkretnim pitanjem, dodaju da su u sličnim situacijama reagovali u prethodnim izbornim ciklusima i da postoji sudska praksa. U CIK podsjećaju na situaciju koju smo imali na lokalnim izborima 2012.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
CIK BiH

– Tada je CIK poništila kandidaturu za 20 nezavisnih kandidata jer smo u postupku koji smo vodili utvrdili dvije ključne činjenice: svi ti nezavisni kandidati su kao kontakt za korespondenciju sa CIK naveli kontakt telefon koji je registrovan na jednu političku stranku i svi oni su naveli iste osobe za zastupanje pred CIK. To nam je bila osnova za povredu iz izbornog zakona BiH koja se odnosi na lažno predstavljanje, a koja je, prema našem mišljenju, za cilj imala dobijanje mjesta u biračkim odborima. Međutim, naša odluka o poništenju kandidature nije prošla na Sudu BiH. U obrazloženju je navedeno, pored ostalog, da nema smetnji da kao kontakt za korespondenciju dostave adresu i broj telefona koji žele. Zato CIK BiH sve vrijeme zagovara izmjene u izbornom zakonodavstvu u smislu da politički subjekti izgube pravo predlaganja članova biračkih odbora – kažu za Srpskainfo u CIK BiH

Marić: Aktivisti političkih partija

Murisa Marić, članica Strateškog odbora Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“, kaže da CIK treba da provjeri ovakve nalaze, jer su osnov za sumnju.

– Zbog čega se nezavisni kandidati uopšte prijavljuju za izbore? Političke partije jedan dio svojih aktivista postavljaju upravo na ovakve pozicije, da bi u konačnici, kada bude raspodjela u biračkim odborima, dobili dio mjesta kojima se onda mešetari – kaže Marićeva za Srpskainfo.

U slučaju da nezavisni kandidati prođu na izborima, oni bi vjerovatno tada otkrili čiji su zapravo igrači, ali Marićeva naglašava da se rijetko dešava da se nezavisni kandidat domogne funkcije.

– Nezavisni kandidati se mogu provjeriti. Evo, vi ste na vrlo jednostavan način došli do toga da imamo osnovanu sumnju da se radi o nagovoru neke političke opcije. Prikupe se tu i potpisi, uplati se koliko treba za ovjeru, zadovolji se sva zakonska forma, a na kraju imamo razmjenu po biračkim odborima i zato nam se dešava da u jednom od biračkih odbora imamo sve ljude iz jedne političke partije. Godinama apelujemo da se mijenja zakon i to je trebalo uraditi davno. Imamo mi kažnjene ljude, ljude koji neće sjediti dvije ili četiri godine u nekom biračkom odboru. To su vrlo male kazne koje političke partije poplaćaju, a onda druge ljude imenuju na njihova mjesta. To nisu mehanizmi koji mogu da zaustave ovakvu zloupotrebu – zaključuje Marićeva.