Kolumne

Nije država kriva, mi smo...

Znate ono kada komunalci okreče zid pun grafita, a huligani naveče dođu i napišu – „Džaba ste krečili“? Tako je i sa reformama i korupcijom. Jedni kontrolišu – drugi plaćaju da njih preskoče. Jedni uče šest godina – drugi dobiju diplomu za 17 dana. Jedni plaćaju kazne – drugi plate da se zaborave, jedni leže u zatvoru – drugi počaste sudiju, jedni čekaju krevet u bolnici – drugima doktor dolazi kući…

Nije država kriva, mi smo...
Foto: RAS arhiva

Ljudi kao da ne znaju da je kupovina diploma, davanje mita ljekarima, nastavnicima, novinarima, pravnicima… krivično djelo, a ne stari narodni običaj. Sa kesama se ide na slavu, a ne kod doktora i nekog činovnika. Istina, te kese su manji problem u odnosu na „poklone“ koje dobijaju glavne sudije, načelnici, tužioci… Svakako da „riba smrdi od glave“ ali problem je i narod, koji je to prihvatio objeručke.

Vi što mislite da se mito i korupcija ne tiču lično vas varate se. Zamislite da ljekar sa kupljenom diplomom ostane sam u smjeni s pacijentom kome treba da spasi život; da saobraćajac za 20 KM pusti pijanog vozača, a on kilometar kasnije „pokupi“ dijete na ulici; da sudija pusti ubicu na slobodu?

Kada prodajete diplome i vozačke dozvole sjetite se da se i vi možete naći pod nožem lažnog hirurga ili pod točkovima „vašeg učenika“. Kada plaćate ljekaru da više „obrati pažnju na vas“ nego na ostale, sjetite se će neko drugi put platiti više, a vi možda nećete imati. Kada plaćate profesora da vam dijete položi ispit, sjetite da će vam dijete biti glupo.

Država nam je crna rupa, a mi kao narod je produbljujemo. Zato onima koji prodaju diplome „doktorima“ želim da ih ti doktori liječe; onima koji prodaju budućim pravnicima, želim da ih oni brane; a onima koji ih prodaju „profesorima“ želim da im oni uče djecu. Mada teško, jer su oni svoje poslali u inostranstvo.