Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NIJE VRIJEME ZA OPUŠTANJE Stroge mjere ne treba ukidati do pronalaska vakcine za korona virus

Svijet
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Novo istraživanje iz Hong Konga pokazuje kako još nije vrijeme za opuštanje, te kako bi države trebale produžiti karantin ili uvesti vrlo stroge mjere kretanja sve do pronalaska vakcine za COVID-19, prenosi Gardijan.

Agresivne mjere koje je Kina uvela kako bi kontrolisala kretanje ljudi i samim time suzbila širenje korona virusa dovela je do zaustavljanja širenja prvog talasa virusa, kažu istraživači iz Hong Konga. Ali, opasnost od drugog je veoma velika, piše Klix.

– Iako se čini da su ove mjere kontrole smanjile broj infekcija na vrlo niske nivoe, vrlo je lako da će slučajevi zaraze ponovo oživjeti jer se preduzeća, tvornice i škole postepeno otvaraju i nastavljaju s radom, pa samim time povećavaju i miješanje ljudi. To je posebno problem onda kada uzmete u obzir rizik od uvezenih slučajeva iz inostranstva, jer se korona virus nastavlja širiti po cijelom svijetu- objasnio je profesor Josef T Vu sa Univerziteta u Hong Kongu.

Tim istraživača upozorava kako ljudima ne bi trebalo omogućiti da se u normalnu svakodnevnicu vrate prebrzo, kao i da bi svaka država trebala nastaviti pomno pratiti razvoj situacije, čak i ako se širenje smiruje ili zaustavlja. Postepeno ukidanje strogih mjera je prihvatljivo, objasnili su, ali je to potrebno raditi upravo tako – postepeno i promišljeno.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO