Društvo

NIJEDAN SLUČAJ GRIPA Za sedam dana 21 oboljeli od teške akutne respiratorne infekcije u Srpskoj

Tokom sedme nedjelje nadzora nad gripom u ovoj sezoni, domovi zdravlja u RS prijavili su 1.744 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je registrovan 341 slučaj oboljenja sličnih gripu (ILI).

NIJEDAN SLUČAJ GRIPA Za sedam dana 21 oboljeli od teške akutne respiratorne infekcije u Srpskoj
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U bolnicama u RS prijavljena je 21 osoba oboljela od teške akutne respiratorne infekcije (SARI), i to 12 u Opštoj bolnici Gradiška, po četiri u Univerzitetskom kliničkom centru RS i Opštoj bolnici Zvornik, te jedna osoba u Opštoj bolnici Doboj.

U pomenutom periodu, Institutu za javno zdravstvo RS nisu prijavljeni smrtni SARI ishodi, a testirana su dva SARI i jedan ILI uzorak, koji nisu bili pozitivni na viruse gripa.

Dok je prethodnih sezona aktivnost virusa gripa u ovom periodu godine bila najveća, ove sezone još nije registrovan nijedan slučaj.

Pročitajte još

– Od početka sezone, ukupno je prijavljeno 45.620 ARI infekcija, 12.507 ILI infekcija, dok su registrovane 404 SARI infekcije. Regionalni centar Istočno Sarajevo ima najveću stopu incidencije ILI, a Foča i Trebinje najmanju. Najviše SARI slučajeva od početka sezone prijavljeno je u Opštoj bolnici Gradiška. Nijedna od ove tri grupe infekcije ove nedjelje ne pokazuje rast u odnosu na prethodnu. Poredeći ove podatke sa prethodnom sezonom, sve tri grupe infekcija pokazuju znatno manje vrijednosti ove nedjelje u odnosu na prethodne sezone u istom periodu – saopštili su iz Službe za epidemiologiju IJZ RS.

Od početka nadzora nad gripom, najveći broj oboljelih od ILI infekcija je u uzrasnoj grupi 30 – 64, dok je u kategoriji SARI infekcija najviše oboljelih u dobi 30 – 64, te kod starijih od 65 godina.