Društvo

NIJEDAN SLUČAJ GRIPA Za sedam dana u Srpskoj 21 oboljeli od teške akutne respiratorne infekcije

U 11. nedjelji nadzora nad influencom u ovoj sezoni, domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 2.860 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripi (ILI) registrovano 818.

NIJEDAN SLUČAJ GRIPA Za sedam dana u Srpskoj 21 oboljeli od teške akutne respiratorne infekcije
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U bolnicama u RS u ovoj sedmici prijavljena je 21 osoba oboljela od teške akutne respiratorne infekcije (SARI), i to 15 u Opštoj bolnici Gradiška, četiri u Opštoj bolnici Zvornik i dvije u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

U protekloj nedjelji Institutu za javno zdravstvo RS nisu prijavljeni smrtni SARI ishodi, a testirana su tri SARI i dva ILI uzorka, koji nisu bili pozitivni na viruse influence.

Pročitajte još

– Od početka sezone ukupno je prijavljeno 54.236 ARI infekcija, 14.586 ILI infekcija, dok je SARI infekcija od početka ukupno registrovano 467. Od početka nadzora nad influencom, Regionalni centar Istočno Sarajevo ima najveću stopu incidencije oboljenja sličnih gripi (ILI), a Foča i Trebinje najmanju. Najviše SARI slučajeva od početka sezone prijavljeno je u Opštoj bolnici Gradiška – saopštili su iz IJZ RS.

Naglašavaju da ARI, ILI i SARI infekcije ove nedjelje pokazuju rast u odnosu na prethodnu.

– Poredeći ove podatke sa prethodnom sezonom, sve tri grupe infekcija pokazuju značajno manje vrijednosti u odnosu na isti period prethodnih sezona. U ovo doba godine prethodnih sezona intenzitet virusa gripa je već bio u silaznoj putanji nakon što bi dostigao svoj vrhunac. Ove sezone intenzitet ovog virusa je ostao na niskom nivou – kažu u IJZ RS.

Od početka nadzora nad influencom, najveći broj oboljelih od ILI infekcija je u uzrasnoj grupi 30 – 64, dok je u kategoriji SARI infekcija najviše oboljelih u uzrasnoj grupi 30–64 i uzrasnoj grupi starijih od 65 godina.

Prihvati notifikacije