Društvo

"Prijeti nam sudar korone i gripa" Dr Stevanović upozorava na predstojeći veliki pritisak na zdravstveni sistem

Četvrti talas pandemije je na vrhuncu, a stručnjaci se pribojavaju da će s dolaskom sezonskih respiratornih infekcija opterećenje zdravstvenog sistema biti još veće.

"Prijeti nam sudar korone i gripa" Dr Stevanović upozorava na predstojeći veliki pritisak na zdravstveni sistem
FOTO: OLIVER BUNIĆ, NIAID-RML/RAS SRBIJA

Očekuju da će se pritisak na zdravstvo umnogostručiti kada počne sezona gripa.

Prema mišljenju prof. dr Gorana Stevanovića, direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti i člana Kriznog štaba Srbije, na jesen se očekuje mnogo epidemioloških izazova.

– Mi ne možemo sa sigurnošću da predvidimo kakva će biti ovogodišnja situacija sa virusom gripa, ali očekujemo, jer se to pokazalo kao pravilo, da kada prethodi blaga sezona, kao što je bila prošle godine, za njom ide jači udar influence. Ono čega se mi infektolozi najviše pribojavamo, a to se pokazalo na početku pandemije, u Italiji na primjer, najgora moguća varijanta je istovremena infekcija kod jednog bolesnika i kovidom i gripom, a da nije vakcinisan ni protiv jedne bolesti. Ipak, nadamo se da to toga neće doći jer imamo efikasna cjepiva i mjere prevencije – rekao je prof. dr Stevanović.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Trenutno najmasovniji, indijski soj korone, ne zaobilazi ni najmlađe, pa broj pregleda u dječjim kovid-ambulantama raste iz dana u dan. Predviđa se da će se broj posjeta pedijatrima intenzivirati kada uz pandemiju kovida počne i sezona gripa.

– Grip je u dječjoj populaciji potencijalno veća opasnost od kovida – kaže dr Goran Vukomanović, pedijatar Dečje klinike u Tiršovoj.

– Prošle godine nismo imali pravu epidemiju gripa iz nekoliko razloga, ali jedan od njih je što se veliki broj ljudi i kod nas i u svijetu vakcinisao. Vakcinacija protiv gripa je najbolji način prevencije za mališane sa narušenim imunitetom, a uz to važna je i vakcinacija protiv kovida djece starije od 12 godina. Vakcine su sasvim bezbjedne, a onu protiv gripa mogle bi da prime i bebe od šestog mjeseca, samo što to nije praksa, jer obično nema toliko cjepiva za influencu. Do komplikacije gripa može da dođe i kod potpuno zdrave djece – objašnjava dr Vukomanović.

Osim imunizacije, stručnjaci su saglasni da je najefikasniji način da se prebrodi sezona respiratornih infekcija i pandemija kovida nošenje maske, redovno pranje ruku i izbjegavanje masovnih okupljanja, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije