Politika

"Nijedan zakon prije zakona o Ustavnom sudu BiH" Nakon trgovine, SNSD se vraća zaključcima Narodne skupštine

Ne može se raspravljati ni o jednom od zakona na Savjetu ministara sve dok radna grupa za pravosuđe ne predloži zakon o Ustavnom sudu BiH i zakon o prestanku mandata stranih sudija u ovom sudu.

Savjet ministara BiH
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

Ova izjava ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staše Košarca, koji je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, predstavlja svojevrsni povratak funkcionera Republike Srpske (SNSD) u institucijama BiH na ljetošnje zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o Ustavnom sudu BiH.

SNSD već usvojio 4 zakona

Istina, Košarac, sudeći prema izjavi koju je prenijela Srna, nije decidno rekao da neće biti usvojen nijedan zakon prije zakona o Ustavnom sudu BiH, ali i to je nešto.

– Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija, i da se u okviru te reforme usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH. Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR. Narodna skupština traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe – glasi zaključak usvojen na osmoj posebnoj sjednici 27. juna 2023.

U međuvremenu, vlast na nivou BiH, koju iz Srpske predvodi SNSD, usvojila je nekoliko zakona iz tzv. evropskih priopriteta: Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS BiH, Zakon o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH.

Počela skupština na otvorenom u Banjaluci
FOTO: POČELA SKUPŠTINA NA OTVORENOM U BANJALUCI.

Kao što vidite, među njima nema zakona o Ustavnom sudu BiH, što je bio povod da opozicija u Srpskoj mjesecima optužuje SNSD za izdaju i gaženje zaključaka Narodne skupštine. Tim povodom su tražili posebnu sjednicu NSRS, ali im nije udovoljeno, nakon čega su organizovali “skupštinu na otvorenom”.

Dnevna, a ne državotvorna politika

Tvrde da je SNSD po ko zna koji put zanemario stavove republičkog parlamenta u zamjenu za mjesto ministra finansija i trezora BiH, na koje je došao Srđan Amidžić, kao i u zamjenu za oko 75 miliona KM, koliko će u Banjaluci biti plaćena zgrada za UIO BiH.

Pročitajte još

Šta sada kažu na to što se “SNSD vraća korijenima” i nakon što po drugi put vraća Nacrt zakona o sudovima BiH?

– SNSD se u današnjem vremenu ponaša kao mađioničar. Danas jedno misle, sutra drugo rade, a prekosutra razmišljaju kako da to sve medijski predstave. Mislim da je ta izjava gospodina Košarca još jedno mrtvo slovo na papiru. Bombastična izjava da se javnost održi u formi da je SNSD zaštitnik Narodne skupštine i institucija Srpske, a u stvari je to, po meni, sve jedna velika prevara. Imam da nabrojim deset razloga zbog kojih mislim da je to prevara, ali bojim se da ću možda biti dosadan. Ljudi vode dnevnu, a ne državotvornu politiku. Najbitnije trenutno u Republici Srpskoj jeste da narod shvati da odgovornost za život u RS danas i uništavanje njenih institucija kroz prenose nadležnosti nosi vlast na čelu sa SNSD – kaže za Srpskainfo poslanik SDS u Predstavničkom domu BiH Darko Babalj.

FOTO: BNTV/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: BNTV/YOU TUBE/SCREENSHOT
Darko Babalj

– SNSD jedno priča u Republici Srpskoj, drugo radi na nivou BiH. Kao kad ideš od ponedjeljka na dijetu, pa navališ danas na tepsiju kolača. Tako i oni – još samo da usvojimo nekoliko zakona, pa od ponedjeljka više nećemo – kaže Mira Pekić, potpredsjednik PDP i poslanik u parlamentu BiH.

Mažu oči radnim grupama

Pekićeva objašnjava da u SNSD tvrde da neće usvojiti nijedan zakon prije usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH, a u međuvremenu su usvojili Zakon o slobodi pristupa informacijama BiH, Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, Izmjene i dopune Zakona o VSTS i Izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu BiH.

Pročitajte još

– Sve to je usvojeno nakon zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske. Dakle, prekršili su sve ono što je parlament Republike Srpske propisao – rekla je Pekićeva za Srpskainfo.

Ona kaže da Ustavni sud BiH i dalje donosi neustavne odluke, a da se SNSD-ov ministar sad poziva na formiranje radne grupe.

– Mi sad kobajagi čekamo da se formira radna grupa, a u međuvremenu će oni donijeti još koji zakon ispod žita u zamjenu za direktorsko ili ministarsko mjesto. Sve ono što prolazi kroz ruke srpskih ministara u Savjetu ministara i što se šalje kao vruć krompir u Predstavnički dom je primjer kako ruke iz Republike Srpske ne treba da rade – kategorična je Pekićeva.

Mira Pekić odgovorila Viškoviću
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako kaže, srpski ministri u koaliciji glasali su i za Zakon o graničnoj kontroli, za izmjene i dopune Zakona o oružanim snagama BiH, kao i Zakon o spoljnim poslovima BiH.

– To nije smjelo da izađe iz Saveta ministara sa glasovima srpskih ministara. Ljudi, otvorite oči i pazite, mažu nam oči radnim grupama, a i dalje jedu kolače – zaključuje Pekićeva.

“Trojka” zna šta neće

Istovremeno, sudeći prema riječima ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića, uslovljavanja iz RS donošenjem zakona o Ustavnom sudu BiH nemaju podršku sarajevske “Trojke”.

Elmedin Konaković
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA
Elmedin Konaković o zakonu o Ustavnom sudu BiH

Što bi, opet, moglo da znači da ulazimo u novu fazu kada Sajvet ministara neće donositi zakone.

Konaković je, nakon posljednje sjednice Savjeta ministara BiH, rekao da partneri u vlasti na nivou BiH imaju različite stavove kada je riječ o stranim sudijama u Ustavnom sudu, iako radna grupa za pravosuđe radi na tome.

– Ona u ponedjeljak ima novi sastanak i mi ćemo pripremiti svoje stavove. Ono što smo čuli kao prijedlog iz Republike Srpske potpuno je neprihvatljivo, ali o toj materiji se razgovara – rekao je Konaković.

“Ništa bez američkog ambasadora”

Prema riječima Košarca, radna grupa još nema finalni dokument iz oblasti pravosuđa, a davno je dobila prijedlog Republike Srpske i SNSD. Košarac je rekao da niko iz RS ne bježi od implementacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i da je SNSD na sastancima s partnerima u vlasti na nivou BiH jasno rekao da je za sprovođenje ovih prioriteta u paketu.

– U tom trenutku partneri iz FBiH nisu imali stav američkog ambasadora niti bilo koga drugog u Sarajevu, nisu htjeli da kažu šta hoće i onda su ušli u varijantu parcijalnog donošenja određenih propisa – rekao je Košarac.

Dodaje da ostaje pri stavu kada je u pitanju 14 prioriteta, apostrofirajući zakone o Ustavnom sudu i prestanku mandata stranim sudijama u ovoj pravosudnoj instituciji. Košarac je rekao da dio partnera u vlasti na nivou BiH ne daje adekvatan odgovor na pitanja predstavnika RS o važnim pitanjima u BiH.

– Kada smo razgovarali o presudi Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa konstitutivnošću, nismo dobili adekvatan odgovor. U trenutku kada smo rekli – evo deklaracije o suverenitetu, da nema OHR i stranaca, opet nismo dobili odgovor. Ne možemo raspravljati jednostrano. Mi tražimo suverene partnere iz dijela FBiH da donosimo određene odluke, a čini mi se da njihov suverenitet gradi američki ambasador u BiH i da bez njega ne smiju ništa – rekao je Košarac.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije