Društvo

NIKOLU TESLU NAZIVAJU HRVATOM Strance po Beogradu vode turistički vodiči iz Albanije i Hrvatske

Beograd i Srbija iz godine u godinu bilježe sve veći broj stranih turista iz cijelog svijeta, ali se sve češće pojavljuje problem turističkih vodiča.

NIKOLU TESLU NAZIVAJU HRVATOM Strance po Beogradu vode turistički vodiči iz Albanije i Hrvatske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ispred vas se nalazi Muzej Nikole Tesle, hrvatskog naučnika, pođimo u njegovo razgledanje – glasio je nevjerovatan poziv vodiča grupi turista koji su se nalazili ispred spomenutog objekta u Krunskoj ulici.

Na ovaj nimalo bezopasan problem izazvan takvim “interpretacijama” upozorava i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

– Ovo, nažalost, nije usamljen slučaj kada je u pitanju svojeručno tumačenja kulturnih znamenitosti Beograda i Srbije. Nerijetko se desi da turistički vodiči iz Albanije, ili Hrvatske kao što je bilo u ovom slučaju, prezentuju priče zainteresovanim turistima o različitim spomenicima kulture na takav način da falsifikuju istoriju, a to je ozbiljan problem – navodi Seničić.

On insistira kako tumačenje “na svoju ruku” u ovom poslu nije dozvoljeno nigdje u svijetu.

– Po našem zakonu tako nešto ne bi smjelo da se događa. Vodič grupe mora da posjeduje licencu da bi tu istu grupu turista legalno mogao da sprovodi kroz zemlju – priča prvi čovjek JUTA.

Zakonom o turizmu propisano je da posao turističkog vodiča može da obavlja svako ko prođe određenu proceduru, odnosno položi neophodne testove.

– Ministarstvo turizma i telekomunikacija raspisuje konkurs, ali zainteresovani moraju da ispune neke uslove, a to su posjedovanje srpskog državljanstva, kao i znanje stranog jezika na nivou B2. Kandidat zatim polaže jezički test, a potom i psihološki. Ukoliko prođe, potom polaže sedam različitih testova vezanih za opštu kulturu, istoriju umjetnosti, državnog uređenja… – objašnjava Seničić.

Nakon teorije, pred budućim turističkim vodičem je praktičan test, a to je kompletno vođenje jedne turističke. Snima se sve, od ponašanja u autobusu, za vrijeme šetnje i nakon šetnje, koju sve vrijeme nadgledaju profesionalni vodiči, piše Blic.

– Dobijena licenca se obnavlja svake treće godine – zaključuje Seničić.

Potrebna turistička policija

Seničić se otvoreno zalaže za uvođenje turističke policije koja će imati mogućnost da privede i u skladu sa zakonom kazni svakoga ko ne poštuje propise vezane za obavljanje dužnosti turističkog vodiča.

– U turistički uređenim zemljama kao što su Španija, Italija ili Grčka, zakonom je kažnjivo da posao turističkog vodiča obavlja nelicencirana osoba. Ako se ogluši o zakon može da bude kažnjen novčano sa 3.000 do 5.000 evra ili da dobije zabranu ulaska u zemlju u trajanju od tri godine – kaže Seničić.

Može i iz Evropske unije, ali…

Zakon o turizmu propisao je da posao turističkog vodiča mogu da obavljaju i srpski, ali i državljani Evropske unije ako po srpskom programu, pred komisijom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, polože ispit.