Hronika

Nikolu UBIO ŠVERCER, otac očajan: "Zar život mog sina vrijedi DVA BOKSA CIGARETA"

Kuknjava majke Svjetlane, teški uzdasi oca Miladina, jecaji neutješne sestre Nevene, plač djevojke Jovane… parali su danas muklu tišinu u porodičnom domu Đorđevića u selu Bresnica kod Čačka.

Nikolu UBIO ŠVERCER, otac očajan: "Zar život mog sina vrijedi DVA BOKSA CIGARETA"
FOTO: FACEBOOK/RAS SRBIJA

Oplakivali su sina, brata, nevjenčanog supruga Nikolu (28), koji je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak ujutru oko 7.30 časova na Ibarskoj magistrali u Preljini, kada je na njegov auto iz suprotnog pravca naletio Esad Fejzović (41) iz Tutina, koji je bježao od policije, jer je u autu prevozio nekoliko bokseva cigareta bez akcize.

Pa zar život mog sina vrijedi dva boksa cigara? Pitam se i nemam odgovora. Šta da kažem, da ga je policija ubila? Jurili su švercera 14 kilometara, a on je pri brzini od 130 kilometara na čas direktno udario u Nikolin auto i ubio mi dijete – rekao je Nikolin otac Miladin za Novosti.

– Nikola je ugledavši da mu u susret ide auto, bježao udesno, čak četiri metra je otiša od bijele linije… Nije vrjedilo.

On je za nesreću saznao tek oko 11 časova.

– Pitale su me komšije da li je Nikola imao udes, vidjeli su, valjda, vijesti na internetu. Rekao sam im da ništa ne znam i da ću ga pozvati. Zazvonio mu je telefon, ali nije se javljao. Znao sam da nešto nije u redu. Pozvao sam i policiju, nisu mi odgovarali. Kada sam ugledao da mi u kuću stižu prijatelji i da samo ćute, znao sam… Znao sam, ali sam se, ipak, nadao da je živ… – kroz jecaje nam je prepričavao svoju tragediju Miladin.

Nesrećni otac vidio je tijelo mrtvog sina u mrtvačnici čačanske bolnice.

– Ušiven je od glave do pete. Srce mu je puklo na dva dijela, jetra isto. Imao je prelom vratnog dijela kičme i na još jednom mjestu. Noge su mu bile izlomljene na nekoliko mjesta. Žao mi je što nisam mogao da njegove organe dam nekom drugom ko se bori za život. Da me je samo neko pozvao, odmah bi to dozvolio, da nekom drugom podarim život. Znam, to bi i Nikola želio… – kazao je Miladin.

Veli nam da je Nikola studirao u Kragujevcu. Ali, pošto je vidio da majka i otac ne mogu da plaćaju školovanje i za njega i za mlađu sestru, on je od fakulteta odustao, i poslao je sestru u Kragujevac na studije. Odmah se zaposlio i pomagao i kuću i sestru.

– Tjerao sam ga da sa djevojkom ode iz sela. Nije želio da napusti roditelje, svoju djedovinu. Jovana mu je djevojka, dobro čeljade. Planirali su svadbu. Ova korona je odložila veselje. Sad bi trebalo da se spremamo za svatove, a ovako dočekujemo mrtvog Nikolu. Sutra ga ispraćamo u vječnu kuću – govorio nam je Miladin.

–  Gonićemo tog čovjeka koji je izazvao udes i tražićemo maksimalnu kaznu za njega.

Sahrana je zakazana za subotu na Akšanskom groblju u Bresnici.

Magistrala smrti

Nedaleko od mjesta gdje je poginuo Nikola u prethodne dvije godine poginulo je čak osam mladih ljudi u saobraćajnim nesrećama, samo u jednoj je njih četvoro poginulo.

Na nekoliko stotina metara od Đorđevića je kuća u kojoj su živjela rođena braća Milija i Petar Paunović, koji su na gotovo isti način poginuli u saobraćajci, a sa njima i dvije njihove koleginice.