Društvo

"NISAM DIJETE NI ZAGRLIO, NI POLJUBIO" Otac preminule Amine (20) ogorčen na ljekare i zdravstvo (VIDEO)

Vijest da je 20-godišnjakinja iz Kaknja Amina Čajo umrla prije nekoliko dana šokirala je i ražalostila njenu rodbinu, brojne prijatelje, ali i cijeli grad.

"NISAM DIJETE NI ZAGRLIO, NI POLJUBIO" Otac preminule Amine (20)  ogorčen na ljekare i zdravstvo (VIDEO)
FOTO: AMINA ČAJO/FACEBOOK

Nekoliko dana nakon što je sahranio kćerku, njen otac Adil Čajo smogao je snage ispričati za Avaz šta se dogodilo i kako je njegova kćerka preminula.

– Ogorčen sam na naše zdravstvo. Moje dijete je umrlo, a nisam je ni zagrlio ni poljubio – započeo je uz gorke suze šokantnu ispovijest Adil Čajo.

Otkrio je kakvi su bili posljednji dani života njegove kćerke te kako je ljekare i medicinske sestre u Kantonalnoj bolnici Zenica, gdje je bila smještena, morao buditi da pomognu njegovom djetetu.

– Kada smo se čuli, osjetio sam da nikako nije dobro. Zaplitala je jezikom i samo mi je govorila da je žedna. Rekla je da je nikada nisu ni presvukli. Kasnije smo se ponovo čuli i bolje je zvučala. Sve je bilo uredu. Narednog jutra krenuo sam na posao, ali nisam imao mira i nazvao sam je. Nije mi se javila. Znao sam da nešto nije uredu. Pustio sam da prođe malo vremena, zovem opet, ona nedostupna. Meni je samo kroz glavu prošlo: “Nema moje Amine” – pričao je uplakani Čajo.

Kaže da su mu ljekari govorili da je s Aminom sve uredu.

– Sve je uredu, sve je uredu, a ja ostadoh bez djeteta. Ostavio sam je u sigurnim rukama, a vidi šta se dogodilo – govori bolnim glasom Adil Čajo.

Agonija ove porodice počela je u prošlu srijedu.

– Imala je povišenu temperaturu. Dali smo joj tablete i bila je bolje. Onda se stanje opet pogoršalo i treći dan je primila infuziju u Hitnoj pomoći u Kaknju. Tog dana sam joj kupio lijekove i otišli smo kući. Ali ona je stalno povraćala. Šta god popije, pojede, ona povrati. Opet sam je naveče vozio ljekaru. Tamo svi spavaju, nikoga ne možeš pronaći. Budili smo ljekare da nas prime u Dom zdravlja – kaže Čajo.

Objašnjava nam da su on i supruga razvedeni, a Amina je živjela s njim. Kada joj se stanje drastično pogoršalo, prebacili su je u Kantonalnu bolnicu u Zenici.

– Bilo mi je drago što ide, jer je to glavna bolnica u Kantonu. Vjerovao sam da je tamo u sigurnim rukama i da će joj pomoći. Slali su nas s odjela na odjel. Sve je komplikovala prokleta pandemija korona virusa. Jer na svaki odjel se moraš najaviti. Morali smo je staviti u kolica jer nije mogla više hodati od bolova u stomaku. Ja sam je gledao onako bespomoćan i krio sam od nje suze, a ona mi je stalno govorila: „Babo, ne plači  – priča ogorčeni Čajo.

Bolovi u stomaku

Naposlijetku je ostavljena u bolnici, a on i njena majka su s njom komunicirali telefonom. Nakon što mu se kobnog jutra Amina nije javljala, a potom joj je mobilni telefon bio isključen, Adil je pozvao bivšu suprugu, a ona mu je kazala da se ni njoj ne javlja.

– Onda nas je pozvao ljekar i obavijestio nas da je preminula… – govori na kraju Adil Čajo.

Posljednja poruka: ’Umirem’

Adil Čajo  je otkrio da je Amina posljednju poruku uputila mladiću koji je bio njena simpatija.

– Poslala mu je u 5 sati ujutro poruku: “Umirem.” Dakle, u pet sati je bila živa. U 7, kada sam je ja zvao i kada se nije javila, već je bila mrtva. Ovo ne bih ni dušmanu poželio – kaže Adil i dodaje da nikoga ne optužuje, ali da u svemu tome nešto nije bilo uredu.