Društvo

Ništa bez maske i distance: Evo koje su situacije rizične kad je riječ o zaražavanju koronom

Bliski kontakt je kontakt licem u lice sa vjerovatnim ili potvrđenim slučajem kovida 19 na udaljenosti manjoj od dva metra i tokom najmanje 15 minuta, stoji u Uputstvu za određivanje mjere karantina i izolacije, te definiciju slučaja kovida 19.

Ništa bez maske i distance: Evo koje su situacije rizične kad je riječ o zaražavanju koronom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Slijedi direktan fizički kontakt sa vjerovatnim ili potvrđenim slučajem ili sa njegovim izlučevinama, na primjer, dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili ako se zaražena osoba nakašlje u zdravu. Tu je i direktno zbrinjavanje pacijenta sa mogućim ili potvrđenim kovidom, bez nošenja preporučene lične zaštitne opreme ili ukoliko je došlo do propusta u nošenju opreme. Bliski kontakt podrazumijeva i dijeljenje domaćinstva sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem. Osoba koja živi u istom domaćinstvu može se izuzeti od karantina samo ukoliko uopšte nije boravila u domaćinstvu u periodu zaraznosti, u svim drugim slučajevima podliježe karantinu. Boravak u istoj zatvorenoj prostoriji-učionica, čekaonica, kancelarija, na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta, takođe se smatra bliskim kontaktom – objašnjavaju u Institutu za javno zdravstvo RS, naglasivši da je bliski kontakt osoba koja je, u određenim situacijama, bila u kontaktu sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem kovida 19, dva dana prije i 14 dana nakon pojave simptoma.

Pročitajte još

U IJZ dodaju da je vjerovatan kovid 19 slučaj osoba koja je kontakt vjerovatnog ili potvrđenog slučaja, ili je epidemiološki povezana sa klasterom slučajeva sa najmanje jednim potvrđenim slučajem identifikovanim u tom klasteru.

– Vjerovatan slučaj je i osoba sa snimkom pluća koja ukazuje na kovid 19. To je i osoba sa nedavnim početkom anosmije, odnosno gubitka čula mirisa ili ageuzije – gubitak čula ukusa, a bez drugog identifikovanog uzroka. Da je riječ o vjerovatnom slučaju kovida 19 ukazuje i smrt odrasle osobe sa respiratornim distresom prije smrti, a koja se ne može objasniti drugim uzrokom, a da je ta osoba bila u kontaktu sa vjerovatnim ili potvrđenim slučajem ili je epidemiološki bila povezana sa klasterom sa najmanje jednim potvrđenim slučajem – navodi se u pomenutom uputstvu.

Prihvati notifikacije