Društvo

“NIŠTA OD TOGA” U Srbiji danima kruži priča o uvođenju VANREDNOG STANJA, a sad su se oglasili i stručnjaci

"Nema vanrednog stanja", ovako je kratko za Blic epidemiolog Predrag Kon demantovao jučerašnje spekulacije da se razmatra mogućnost da se iznova uvede vanredno stanje od 1. oktobra.

“NIŠTA OD TOGA” U Srbiji danima kruži priča o uvođenju VANREDNOG STANJA, a sad su se oglasili i stručnjaci
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

On je istakao da je došlo do nerazumjevanja i potpunog izvlačanje iz konteksta pojedinih izjava, te zaključio da su kolege sve vrlo brzo demantovale i time je stavljena tačka na sve priče na tu temu.

On objašnjava da smo trenutno daleko od vanrednog stanja.

– Upravo suprotno, nalazimo se u oazi. Situacija je nesigurna, ja bih rekao, nepovoljna. Imate na teritoriji Srbije mjesta gdje nemate nijedan slučaj zaraze, oni imaju pravo da kažu za svoju teritiriju da je situacija povoljna – naglasio je Kon.

Podsjećamo, juče se u pojedinim beogradskim medijima pojavila spekulacija da bi u našoj zemlji moglo ponovo da bude uvedeno vanredno stanje, i to ni manje ni više, nego već od 1. oktobra. Ipak, takva vijest je vrlo brzo od strane Kriznog štaba najoštrije demantovana.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Oštru poruku na širenje dezinformacija o pomenutoj temi uputio je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

– To je ortodoksna glupost koju nije niko pominjao osim budala – naveo je on.

On je istakao da su ti koji su tumačili izjave vjerovatno pomješali pojmove “vanredna situacija” i “vanredno stanje”.

– Vanredno stanje niko nije pomenuo, niti dolazi u obzir da ga uvedemo. Ali neko je očigledno pomješao dva pojma vanredno stanje i vanrednu situaciju. Sve dok traje epidemija, mi se nalazimo u vanrednoj situaciji, a ona podrazumava sprovođenje svih mjera koje su tu kako bi se smanjio rizik prenošenja infekcije. Vanredno stanje je nešto drugo, ono podrazumeva ograničanja i to se dešava samo u onim situacijama kad nemate kontrolu nad širenjem zaraze, od čega smo mi daleko, i potpuno je besmisleno govoriti o tome – objasnio je juče za Blic profesor Tiodorović.

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Slična reakcija stigla je i od zamjenice direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Darije Kisić Tepavčević.

– Ništa o tome nisam čula, to je dezinformacija – kazala je kratko članica Kriznog štaba odgovarajući na pitanje da li se od 1. oktobra u Srbiji uvodi vanredno stanje.

Ako to bude, bili bi svjedoci katastrofe

Tema o ponovnom uvođenju vanrednog stanja, policijskog časa, karantina, bila je aktuelna i ljetos, kada je korona u Srbiji bukvalno podivljala.

Ono što se tada dalo zaključiti to je da ako budemo došli ponovo u situaciju da nam je tako nešto potrebno to će značiti da smo svjedoci katastrofe! To bi zapravo značilo da su nam zdravstveni kapaciteti pred pucanjem, bolnice pune, a ljekari prinuđeni da biraju kome će da pomognu.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

– U slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema nema druge mjere osim karantina. Zamjena za zaključavanje je nošenje maski – rekao je početkom jula epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Govoreći tada o pucanju zdrastvenog sistema i “zaključavanju”, Kon je dodao da se ipak nada da to toga neće doći.

– To je kada više nemate mogućnosti. Ipak, ne vjerujem da će opet doći do karantina. To se vidi po našoj svijesti, samo mali broj ljudi ne nosi maske – rekao je dr Kon.

Ovakav optimizam vladao je dok i dok smo bili u najgorim danima po broju zaraženih (na stotine) i umrlih (danima u dvocifrenom broju), a sada kada je situacija mnogo bolja, strah da ćemo uskoro imati ovako drastične mjerama neosnovana je.