Društvo

“Ništa se nije promijenilo” Zenički rudari još uvijek u radničkom neposluhu

Rudari jame "Raspotočje" Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su 25. septembra u drugoj smjeni stupili u radnički neposluh, još uvijek nisu obnovili proizvodnju.

Protest rudara u Zenici
FOTO: KLIX.BA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Potvrdio je ovo predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” Nedžad Duraković.

On napominje kako je direktor zeničkog rudnika Mensur Hukić donio odluku o privremenom prekidu rada, koja je na snagu stupila 3. oktobra, te će biti na snazi sve dok se ne steknu uslovi za nastavak rada.

Pročitajte još

– Ništa se nije promijenilo, odnosno  samo inspekcija radi obavezne poslove u slučaju obustave rada. Stanje je isto već 20-ak dana, a mi čekamo ishod Skupštine Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, našeg vladajućeg društva, koja bi trebala donijeti odluku o odobravanju novca za isplatu naših avgustovskih plaća i naknade za topli obrok. Skupština bi trebala biti naredne sedmice, a uskoro počinje teći rok i za isplatu septembarske plate – rekao je Duraković Feni, te napomenuo kako se plata u tom preduzeću isplaćivala oko 15, a, po kolektivnom ugovoru, najkasnije do 25. u mjesecu za prethodni mjesec.

Prije desetak dana okončana je i nova sistematizacija radnih mjesta u zeničkom rudniku, koji bi, dodaje Duraković, u prvoj fazi trebao smanjiti broj zaposlenih sa sadašnjih 805 na 711 , a u drugoj i trećoj fazi na 580. Sistematizacija je dobila podršku Sindikata, ali se očekuje odluka JPEPBiH.

Višak radnika će biti ili penzionisan ili će im biti isplaćene stimulativne otpremnine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije