Banjaluka

"Njegove konstrukcije pretjerane i za KOMŠIJSKE SVAĐE" Ministarstvo demantovalo Stanivukovića zbog "Toplane"

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS demantovalo je navode gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića koji je juče, predstavljajući izvještaj Tima za reviziju, između ostalog rekao da je građevinska dozvola za toplovodnu kotlovnicu u naselju Stačevica izgrađena na privatnoj zemlji i dobijena mimo zakona.

"Njegove konstrukcije pretjerane i za KOMŠIJSKE SVAĐE" Ministarstvo demantovalo Stanivukovića zbog "Toplane"
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

On je rekao da Grad zbog toga mora da isplati 2,1 milion maraka odštete.

Iz ministarstva poručuju da je 29. jula 2014. godine, investitorima Gradu Banjaluka i “Toplani” a.d. Banjaluka izdata građevinska dozvolu za izgradnju rejonske kotlovnice što predstavlja prvu fazu izgradnje društvenog centra na Starčevici, na osnovu dokaza o riješenim imovinsko-pravnim odnosima, koju je Grad kao investitor na zakonom propisan način dokumentovao.

U saopštenju se navodi da su tada dostavljeni zemljišno-knjižni listovi, posjedovni listovi i kopija katastarskog plana, te notarski ovjeren Ugovor o zasnivanju stvarne službenosti u svrhu izgradnje društvenog centra na Starčevici u Ul. Sime Miljuša.

Pročitajte još

– S obzirom da se radilo o zvaničnim dokumentima, izdatim od nadležnog organa, Ministarstvo je 2014. godine izdalo građevinsku, a potom, 2015. godine i upotrebnu dozvolu. Želeći da, po ko zna koji put beskrupuloznim lažima uvrijedi ministra, gradonačelnik je iznio gomilu laži i besmislica, koje su plod njegovog neznanja, nepoznavanja zakona i procedura i neobjašnjive potrebe da od svega napravi performans – saopšteno je iz ministarstva.

Poručuju da su konstrukcije koje je on juče iznio pretjerane i za komšijske svađe, a kada ih izgovori osoba koja obavlja veoma visoku funkiciju, onda predstavljaju klasičnu manipulaciju i obmanjivanje javnosti.

-Umjesto što beskrupolozno laže i optužuje sve i svakog bez ikakvih dokaza, Draško Stanivuković treba da objasni javnosti zašto je on bez građevinske dozvole izdate od nadležnog organa i suprotno regulacionom planu, započeo gradnju u parku Mladen Stojanović, koji je Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH definisan kao zaštitna zona nacionalnog spomenika.

Pošto gradonačelnik, očigledno, ne zna šta radi, Ministarstvo zahtijeva od  republičke građevinske inspekcije da izvrši inspekcijski nadzor na svim gradilištima gdje se Grad Banjaluka pojavljuje kao investitor i utvrdi da li postoje dozvole, da li su usaglašene sa prostorno-planskim dokumentima i da li ih je izdao nadležni organ – rečeno je u ministarstvu.

Prihvati notifikacije