Kolumne

Njemačka čestitka

Slušam, poštovani čitaoci, neke naše političare koji kažu da su još prije tri decenije znali da će Njemačkoj biti potrebna radna snaga sa ovih naših prostora. Slušam i pitam se šta su to oni uradili u proteklih 30 godina da zadrže građane, prije svega mlade ljude.

Njemačka čestitka
FOTO: HAYOUNG JEON/EPA, SINIŠA PAŠALIĆ/RAS KOMBO

Odgovor je jednostavan nisu ništa, a i neće, jer ne znaju i ne umiju. Bakir Izetbegović je nedavno rekao da će on, Dodik i Čović ostati na političkoj sceni bar još jednu deceniju, a da će Bosna i Hercegovina živjeti i poslije njih. Pitam se da li je moguće, pa ko će vas, gospodine Izetbegoviću, trpiti još deset godina?!

E sad, postavlja se pitanje da li će biti BiH poslije njih. Ako nastave ovako, siguran sam da neće, jer će na ovim prostorima ostati samo oni stari i iznemogli. Mladi ljudi gube strpljenje, ne žele više da slušaju laži svojih vođa i bježe glavom bez obzira. BiH ide putem iz kog nema povratka.

Eto, Njemačka je baš juče čestitala dijelu BiH koji je slavio nezavisnost. Od 1. marta stupio je na snagu novi Zakon o useljavanju stručnjaka. On se odnosi na kvalifikovane radnike iz zemalja van EU, dakle i na radnike iz BiH. Šta se reguliše ovim zakonom i šta se s njim mijenja u regionu, nije teško pogoditi. Da pojednostavim, Nijemci će nam pokupiti pamet, a možete zamisliti ko će ostati!?

Njemačka nikad nije bila useljnička zemlja, a sad im nedostaje više od milion stručnjaka iz raznih oblasti. Doktorima, medicinskom osoblju, inženjerima, informatičarima… sad su vrata širom otvorena i teško da će ih iko više zadržati u BiH.

A nama koji još uvijek nismo odlučili da odemo, ostaje da čitamo naslove poput ovog da nema stentova u kliničkim centrima, da kriminal cvjeta u svim oblastima, korupcija je na svakom koraku…

Na fakultete nam se iz godine u godinu upisuje sve manje studenata. Na funkcije nam dolaze dojučerašnji šoferi, konobari, zidari i tesari. Važno je imati diplomu, a znanje nije ni bitno. Položaj se ionako mjeri po broju glasova koje osoba donese za stranku na izborima, a ne po kvalitetu.

Dok je ovaca za šišanje u ovoj zemlji, biće nam sve gore, a iz dana u dan ćemo pratiti pamet koja bespovratno odlazi.

Nijemci, neka vam je srećan 1. mart!