Društvo

NJIHOVA SUDBINA DIRNULA MNOGE Safet (21) brine o sestri i bratu, uskoro će dobiti stan

Dvadesetjednogodišnji Safet Hurić prije nekoliko mjeseci, nakon smrti majke, postao je staratelj svojoj devetogodišnjoj sestri Džejlani i trinaestogodišnjem bratu Adnanu.

NJIHOVA SUDBINA DIRNULA MNOGE Safet (21) brine o sestri i bratu, uskoro će dobiti stan
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA

Safet trenutno radi u Tvornici alata Goražde, Džejlana je učenica četvrtog razreda OŠ ”Fahrudin Fahro Baščelija”, a Adnan učenik osmog razreda OŠ ”Husein ef. Đozo”.

Gradonačelnik Grada Goražda Muhamed Ramović sa saradnicima danas je u Maloj sali Gradske uprave organizovao prijem za Safeta i njegovu sestru i brata.

Na sastanku je razgovarano o rješavanju stambenog pitanja, njihovim potrebama, gdje je naglašeno da će dobiti stan u zgradi koja će se uskoro početi graditi.

Do tada će imati privremeno stambeno rješenje, a Grad Goražde će na čelu sa gradonačelnikom biti na raspolaganju za svaku vrstu pomoći Safetu i njegovoj sestri i bratu.

Pročitajte još

Prije dvije godine porodica Hurić je bodovana i dobiće novi stan u zgradi koja će se graditi u Rasadniku. Sredstva su već odavno obezbjeđena, međutim čekala se procedura. Sada je to završeno, javni poziv je raspisan i grade se dvije zgrade, a porodica Hurić će biti smještena u prvoj zgradi, jer su oni dobili najveći broj bodova. Drago mi je da je i Centar za socijalni rad izašao u susret i da su ovoj porodici dodijelili stan na desnoj obali. Ima i dobrih ljudi, donatora, privrednih subjekata, tako da će oni tu biti smješeteni do useljenja u novu zgradu – rekao je Ramović.

– Znači mi mnogo podrška institucija i naroda. Mnogi su mi pomogli nakon što je ova priča izašla u medije, a nastala je slučajno kada sam se ja zaposlio onda je World Wision želio da snimi tu priču i onda se ona raširila u medijima. Pružena nam je prilika da se iselimo iz kolektivnog centra koji nije uslovan za život, i obezbjedili su nam privremeni stan, a onda ako Bog da će biti i stalno – rekao je Safet Hurić, navode iz Press službe.

Centar za socijalni rad BPK Goražde obezbijedio je privremeni smještaj za što je istakla danas stručna saradnica Edina Tabaković.

– Centar za socijalni rad je već duži preiod uključen u rad sa porodicom Hurić, a posebno nakon smrti majke Melvedine. Posredovali smo i u zapošljavanju Safeta Hurića. Oni su trenutno smješteni u kolektivnom centru Balkan, ali u skorije vrijeme, nakon adaptacije dobiće privremeno stambeno riješenje, do trajnog stambenog zbrinjavanja u zgradi koja će se graditi posredstvom Grada Goražda – rekla je Tabaković.

(Radio Sarajevo)