Hronika

NOGAMA GA TUKAO PO GLAVI I REBRIMA Čobanin priznao ubistvo, pa rekao da mu je ŽAO UBIJENOG GAZDE

Uroš Šuvira (38) iz Broda, čobanin koji je optužen za ubistvo svog gazde Zdravka Bosančića (87) u Gornjem Ratkovu kod Ribnika, iskazao je kajanje u Okružnom sudu u Banjaluci navodeći da mu je žao ubijenog.

NOGAMA GA TUKAO PO GLAVI I REBRIMA Čobanin priznao ubistvo, pa rekao da mu je ŽAO UBIJENOG GAZDE
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Svjedočeći u svoju korist on je priznao da je udario Bosančića, te da ga je nogama tukao po glavi i rebrima. Prisjetio se i da je pomjerao tijelo, brisao tragove krvi iz žrtvine kuće, te da se presvukao.

– Kada pijem alkohol griješim i ne sjećam se šta se dešavalo – rekao je Šuvira.

Odgovarajući na pitanja branioca Rade Ćulibrka optuženi nije mogao da se sjeti svih detalja zločina. Ispričao je da je kritičnog dana bio u kafani s komšijom, te da su pili pivo, prenosi Avaz.

– Naveče sam se vratio i gazda je galamio na mene što nisam odveo konje. Govorio mi je nešto u stilu: ”Ja te plaćam, a ti se vucaš”. Došlo je do naguravanja. Udario sam ga i on je pao na pod – ispričao je Šuvira.

Nastavili su se tući i sjeća se, kako kaže, da je starcu krv krenula na nos, te misli da ga je nogama udarao po glavi i rebrima. Priznao je da je tijelo prebacio na krevet, obrisao krv, te da je pozvao žrtvinog sina Ranka i rekao mu da mu je “otac umro od srca”.

Suđenje je time okončano, a izricanje presude zakazano je za petak.

U završnoj riječi tužiteljka Sanja Guzijan tražila je da se optuženom izrekne što stroža kazna, jer je ranije već osuđivan za ubistvo. Odbrana smatra da nema osnova za najstrožije kažnjavanje, te da u obzir treba uzeti olakšavajuće okolnosti kao što su kajanje, djelimično priznanje i teške socijalne prilike u kojima je živio.

Zločin se dogodio 26. januara ove godine u Bosančićevoj kući u Gornjem Ratkovu kod Ribnika. Prema optužnica Šuvira je nakon svađe keramičkom pepeljarom i šakama izudarao i ubio Bosančića, koji mu je obezbjedio smještaj i čobanski posao.

Odležao ubistvo

Uroš Šuvira već je odležao je osam godina zatvora zbog ubistva svog komšije Muhameda Beširevića (75) u Sijekovcu kod Broda. Zločin se dogodio u julu 2007. godine, a motiv je navodno bilo to što je želio da prekine Beširevićevu vezu sa svojom majkom.