Magazin

NOSE JAKU SIMBOLIKU Ova nježna imena su idealan izbor za djecu rođenu u proljeće

Proljeće je jedno od najljepših godišnjih doba. Simbol je novih početaka, pa tako i roditelji beba rođenih u ovo vrijeme traže imena kojima će svoje novorođenče povezati s ovom prekrasnom sezonom.

djevojčice beru cvijeće
FOTO: FREEPIK

Proljeće nudi obilje inspiracije za imena koja odražavaju obnovu, rast, ljepotu i svježinu. Evo nekoliko lijepih imena za bebe rođene u proljeće.

Imena za dječake rođene u proljeće

Vid

Vid je ime latinskog porijekla, izvedeno od riječi vita, što znači život. Postoji tumačenje i da je ime izvedeno od starogermanskog vidu, što znači drvo, šuma, ili od starogermanskog vitus, što znači voljan.

Luka

Pročitajte još

Luka je muško ime latinskog porijekla. Dolazi od riječi luks, što znači svjetlost, oganj ili život. Prema drugom tumačenju, ime je skraćenica latinske reči lucanus, što bi označavalo stanovnika južne italijanske pokrajine Lukanije, piše Naj Žena-

Neven

Riječ neven potiče od latinske riječi nemus, što znači bez greške, a kod nas neven označava cvijet poznat po ljepoti i nježnosti. Zato se neven smatra simbolom nade i optimizma.

djeca sjede na travi
FOTO: FREEPEK

Imena za djevojčice rođene u proljeće

Vesna

Ime Vesna povezuje se s proljećem jer simbolizuje obnovu i novi život, kao najavu proljeća koje slijedi nakon hladne zime. U staroslovenskoj mitologiji, Vesna je boginja proljeća, a njeno ime znači proljeće i mladost.

Maja

Djevojčica liže prst
FOTO: FREEPIK

U rimskoj mitologiji, Maja je bila boginja plodnosti i proljeća. Zbog toga maj mjesec nosi naziv maj.

Aurora

Aurora je još jedno od 50 najpopularnijih imena za novorođene djevojčice. Aurora je rimska boginja zore i jutra. Zbog toga mnogi vjeruju da ovo ime simbolizuje novi početak i nadu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu