Magazin

"ZAŠTITNICA LJUDI" Jedno od najstarijih ženskih imena i danas krasi mnoge djevojčice

Žensko ime Aleksandra predstavlja jedno od najstarijih i ujedno i najljepših imena koja su prije više vjekovala davana djevojčicama. Vjerujemo da u svom okruženju imate bar jednu Aleksandru, ali da li znate šta znači njeno ime?

djevojčica sjedi
FOTO: FREEPIK

Aleksandra je žensko ime grčkog porijekla, u značenju “zaštitnica ljudi”. Ime je nastalo i koristilo se kao jedan od epiteta za grčku boginju Heru.

Značenje imena Aleksandra jeste slično bukvalnom značenju, pa je tako preneseni smisao imena: “ona koja je zaštitnica ljudi”; “ona koja je puna razumijevanja i blagosti za sve ljude”; “ona koja se žrtvuje i bori za svakog čovjeka”; “ona koja štiti ljude”; “ona koja je pravedna i koja se za sve i za svakoga bori” i “ona koja je poštena i koja brani sve ljude od grijeha i zla”.

Pročitajte još

Prema statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, ime Aleksandra je bilo na listi 100 najpopularnijih imena u Srbiji.

Iako mnogi misle da je žensko ime Aleksandra nastalo od muške verzije Aleksandar, istina je ipak drugačija.

djevojčice beru cvijeće
FOTO: FREEPIK

Naime, vjeruje se da je muško ime Aleksandar nastalo od ženskog imena Aleksandra.

Posljednja jugoslovenska kraljica zvala se Aleksandra Karađorđević, supruga kralja Petra II Karađorđevića, a isto ime nosila je i žena posljednjeg ruskog cara Nikolada II Aleksandroviča, Aleksandra Fjodorovna.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu