Magazin

Ova 4 imena se daju djevojčicama rođenim u martu: Podsjećaju na proljeće, svanuće i cvijeće

Mart je mjesec koji nam nagoviještava proljeće, priroda se polako budi, sve počinje da lista, cvijeta, a takva su i imena koja se daju bebama koje su došle na svijet baš u ovom mjesecu.

šećerna vuna
FOTO: DUMITRU DORU/EPA

 Otkrivamo koja 4 ženska imena su svršena za martovske bebe.

Marta

Vjerovatno ste pretpostavili da je ovo ime prvo na spisku. Marta je staro biblijsko ime i znači “gospođa” ili “gospodarica”. U Bibliji je Marta bila je sestra apostola Lazara i bila je svjedok kada ga je Isus Hrist vaskrsnuo. Muška verzija imena Marta je Martin.

Pročitajte još

Vesna

Ime je staroslovenskog porijekla i pretpostavlja se da je porijeklo od slovenske boginje proljeća – Vesne. Druga pretpostavka je da je izvedeno od riječi vijesnik, što predstavlja onog koji najavljuje ili oglašava dolazak proljeća, radosti i Sunca, prenosi Yomama.

Zora

djevojčice se drže za ruke
FOTO: CJ GUNTHER/EPA

 Arapsko porijeklo ovog imena znači baš to – zora. Ne samo što ima posebno značenje, već je i naše staro ime. Ime Zora ukazuje na početak dana i svitanje.

Ljubica

 Pošto u martu cvjetaju ljubičice, onda je sasvim jasno i zbog čega se ovo ime našlo na listi. Ljubica je žensko ime staroslovenskog porijekla, izvedeno od imena Ljubinka ili Ljuba. Postoji tumačenje. Koristi se u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije