Politika

NOVA IMENA NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI "Palmer bi mogao da udari na političko-kriminalne veze na Balkanu"

Ključni problem Zapada u protekom periodu je taj što je partnerske odnose uglavnom gradio sa političko-kriminalnim strukturama u regiji.

NOVA IMENA NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI "Palmer bi mogao da udari na političko-kriminalne veze na Balkanu"
FOTO: GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA

Zbog toga će SAD morati angažovati američke agencije za borbu protiv kriminala i korupcije, da pomognu u obračunu s mafijom na Balkanu kao što su SAD pomogle Italiji poslije Drugog svjetskog rata pri obračunu s mafijom.

Pri tome će na početku biti važno detektovati pojedince i politike, koje predstavljaju remetilački faktor. Zbog toga se očekuje, da će se uskoro pojaviti imena novih pojedinaca odnosno subjekata iz regije, koji će biti uvršteni na „crnu listu“ američke administracije – navodi se u najnovijoj analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) sa sjedištem u Ljubljani, sve u svjetlu najavljenih prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Institut, čiji je predsjednik Savjeta nekadašnji politički direktor Bijele kuće Kreg T. Smit, a predsjednik Savjetodavnog odbora bivši ministar spoljnih poslova SFRJ Budimir Lončar, bavio se i pitanjem šta na Zapadnom Balkanu može da učini specijalni predstavnik SAD Metju Palmer.

Pročitajte još

– Analitičari smatraju da ukoliko Palmer ne pokrene procese u pojedinim državama odnosno ne ojača i ne ohrabri institucije za obračun s kriminalom i kriminalcima, ne mogu se očekivati nikakvi ozbiljniji rezultati njegovog angažmana kao specijalnog izaslanika SAD u regiju – navodi se u analizi.

Profesor Fakulteta bezbjednosti Univerziteta u Beogradu Zoran Dragišić upozorava da ne treba očekivati od Palmera da dođe na Zapadni Balkan i počisti organizovani kriminal i mafiju. Međutim, Dodaje Dragišić, Palmer može, a to će vjerovatno i raditi, da pomogne organima država regiona u toj borbi, na način da SAD preko njega pošalju neophodnu podršku i pomoć.

Foto Mediacentar
Foto Mediacentar
Zoran Dragišić

– To je dugotrajan proces. Organizovani kriminal niko do kraja nije pobijedio, pa nećemo ni mi, sa ili bez pomoći SAD. Ali, može se uticaj organizovanog kriminala smanjiti na politički i ekonomski život zemlje, da se izbaci iz sfera gdje se odlučuje i da on bude problem samo za policiju, ali ne i za visoku politiku – kaže Dragišić za Srpskainfo.

Na pitanje da li bi u toj borbi pomoglo ako bi se još neki uticajni pojedinci za ovog dijela Balkana našli na tzv. američkoj „crnoj listi“, Dragišić kaže da SAD svakako treba da na taj način obilježe nosioce kriminala, ali isključivo uz dokaze.

– Ako se to pretvori u politički obračun, onda će biti štetno i po politiku i po borbu protiv kriminala. Jako je važno da se politika dekriminalizuje, a borba protiv kriminala depolitizuje – zaključuje Dragišić.

Početi od Kosova

Budući da je Palmer američki predstavnik za Zapadni Balkan, postavlja se pitanje odakle bi trebalo početi eventualnu borbu protiv „političko-kriminalnih“ veza.

– Mislim da je trenutno najveći problem Kosovo. To je teritorija bez države i tamo imamo razne oblike kriminala, od terorističkog djelovanja, preko šverca narkotika. Teroristi su skinuli uniforme OVK, obukli odijela i postali političari, a nikada nisu prestali da se bave organizovanim kriminalom. Prostor Kosova predstavlja najveći izazov za cijeli region, ali će biti teško s obzirom da tamo ne funkcioniše država, a međunarodne snage nemaju dovoljno kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala – zaključuje Dragišić.