Svijet

NOVA KATEGORIJA U SAOBRAĆAJU Električni romobili preplavili ulice

Električni romobili preplavili su ulice u Hrvatskoj, pa saobraćajni stručnjaci apeluju da ih treba tretirati kao novu kategoriju u drumskom saobraćaju, a ne kao pješake.

NOVA KATEGORIJA U SAOBRAĆAJU Električni romobili preplavili ulice
Foto: Profimedia

Prema zakonu o bezbjednosti saobraćaja, vozač električnog romobila je pješak, kreće se trotoarom, nema obavezu kretanja biciklističkom stazom, ne smije da se kreće kolovozom, jer će u suprotnom platiti novčanu kaznu.

Za vožnju romobila nije potrebno imati vozačku dozvolu, kacigu, ni reflektujući prsluk iako im brzina može dostići i 40 kilometara na čas. Brzina im nije propisana, ali se navodi da je vozač dužan da se kreće primjerenom brzinom i ne ometa druge.

Stručnjaci smatraju da bi za električne romobile trebalo uvesti ograničenje brzine, a njihovo kretanje ograničiti isključivo na biciklističke staze, ali napominju da je taj problem prisutan i na svjetskom nivou.

Stručnjak iz oblasti saobraćaja Željko Marušić kaže da su se romobili pojavili kao “grom iz vedra neba”, da ih je sve više i da je krajnje vrijeme da ovo pitanje bude regulisano, jer su učestale povrede i sudari sa pješacima.

Iz Klinike za traumatologiju u Zagrebu ističu da je od proljeća ove godine sve veći broj povrijeđenih vozača romobila, te da ih sada dnevno zbrinjavaju, uglavnom zbog lakših povreda, ali napominju da ima i lomova.

Ljekari smatraju da su ljudi neozbiljno pristupili novom prevoznom sredstvu i da bi saobraćajna policija trebalo da uvede edukaciju za vozače romobila.

S druge strane postoje i oni koji pozdravljaju pojavu romobila na gradskim ulicama, jer su ekološki prihvatljivi, lagani i prenosivi, posebno njihovi vlasnici koji ističu i praktičnost budući da ga mogu unijeti u kancelariju i zaštiti od potencijalne krađe.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović nedavno je rekao da će problem električnih motora i romobila prije ili kasnije morati da se reguliše.