Društvo

Nova pravila za LEGALIZACIJU OBJEKATA u RS: Ko ne traži građevinsku dozvolu PLATIĆE KAZNU

Vlasnici kuća i drugih nelegalizovanih objekata u RS prvi put bi mogli biti i kažnjeni zbog toga što ne podnose zahtjeve za legalizaciju.

Nova pravila za LEGALIZACIJU OBJEKATA u RS: Ko ne traži građevinsku dozvolu PLATIĆE KAZNU
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Predviđeno je to prijedlogom Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je prije dva dana utvrdila Vlada RS. Po tom prijedlogu, ostavlja se rok od šest mjeseci da se pokrene procedura legalizacije, prije nego što se naplati i kazna.

Ako investitor, odnosno vlasnik bespravnog objekta zahtjev za legalizaciju ne podnese u roku od šest mjeseci, računajući od dana stupanja na snagu ovog zakona, osim naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente, dodatno plaća i naknadu za legalizaciju koja iznosi 20 odsto od obračunatog iznosa ovih naknada – predviđeno je u prijedlogu novog zakona.

Pored toga, rješenje koje se sada predlaže predviđa i da više neće biti prilike da svi legalizuju objekte po niskim cijenama. Određene popuste, odnosno subvencije, mogle bi ubuduće da imaju samo određene kategorije poput boraca, porodica poginulih boraca, žena žrtava rata, siromašni  i slično, koji legalizuju objekte manje od 400 kvadrata bruto površine. Ako poslanici Narodne skupštine RS prihvate ovo rješenje, odluke o tim subvencijama donosiće opštine pojedinačno, u roku dva mjeseca od donošenja zakona.

U Vladi RS kažu da je neophodno da se donese novi zakon o legalizaciji, jer su svi dosadašnji rokovi koji su bili ostavljeni za podnošenje zahtjeva istekli, a mnogi vlasnici još nisu ni pokrenuli ovaj postupak. Osim toga, zbog ocjene ustavnosti propisa kojima je to do sada bilo uređeno, resorno Ministarstvo je moralo da predloži novo rješenje za legalizaciju, a koje predviđa da se legalizovati može pod uslovima koji važe i za legalnu izgradnju novih objekata.

Zahtjeve podnijelo oko 60 odsto vlasnika

Po podacima Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, nakon što je sa krajem 2016. godine u Srpskoj istekao rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, opštine su imale ukupno 49.000 zaprimljenih zahtjeva bespravnih graditelja. Po ranijim procjenama, na terenu postoji više od 80.000 bespravno izgrađenih objekata, od čega oko 20.000 u Banjaluci, a među onima koji nemaju građevinske dozvole bilo je i javnih, te drugih preduzeća.