Društvo

NOVA PRAVILA ZA PUTNIKE U Evropsku uniju nećete smjeti ni jabuku da prenesete

Putnici Srbije od sredine decembra u Evropsku uniju neće smjeti da prenesu ni jabuku. Kako su pojedini mediji objavili, to znači oduzimanje svake voćke koja bude nađena u torbi, a prava istina ima i dodatne važne informacije.

NOVA PRAVILA ZA PUTNIKE U Evropsku uniju nećete smjeti ni jabuku da prenesete
FOTO: O. BUNIĆ/RAS SRBIJA

Stroži pravilnici o tome šta putnici smiju da unesu u EU, a kako bi se suzbile biljne štetočine, stupiće na snagu 14. decembra. Riječ je o direktivi Evropske unije koja se odnosi na voće i povrće, a koja se primjenjuje povremeno, u zavisnosti od procjene rizika.

U Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kažu za Blic Biznis da je u pitanju direktiva Evropskog tijela za bezbjednost hrane (EFSA) koja se primjenjuje sporadično, ne i kontinuirano, i koja se odnosi na sve biljke za ličnu potrošnju.

Resurno tijelo procjenjuje rizik i s tim u vezi nalaže dejstvo. Direktiva se odnosi na svo voće i povrće, što znači da kada EFSA procijeni da treba kontrolisati njihov unos u EU, to na prelazima treba i očekivati – pojasnili su u resornom ministarstvu.

Na “crnoj listi” mlijeko i meso

Unos hrane i pića je regulisan od strane svake zemlje posebno ali i od strane vazduhoplovnih organizacija pa tako unošenje namirnica bilo u torbi koja se predaje ili onoj koja se unosi u putničku kabinu podleže kako zdravstvenim i carinskim propisima tako isto i avio propisima.

Ono što je do sada bilo poznato jeste da se po zakonima Evropske unije, mlijeko i meso ne smiju unositi u EU iz zemalja koje nisu članice. I u Crnoj Gori važe slična pravila.

Prema zvaničnim propisima, u Grčku, recimo, nije dozvoljen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, dok je dozvoljeno sa sobom ponijeti do dva kilograma mlijeka u prahu za bebe ili hrane za bebe, hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za ljubimce.