Biznis

Nova pravila za radnike: Od narednog mjeseca obavezna "ZELENA PROPUSNICA"

U Italiji će od narednog mjeseca kovid potvrda biti obavezna za sve radnike, rekla je danas ministar za regionalna pitanja Marijastela Đelmini.

Nova pravila za radnike: Od narednog mjeseca obavezna "ZELENA PROPUSNICA"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

“Zelena propusnica”, digitalna ili papirna potvrda, pokazuje da je osoba primila najmanje jednu dozu vakcine, negativan rezultat testa ili nedavni oporavak od virusa.

Ona je donedavno bila zamišljena kao olakšica za putovanje među zemljama članicama EU. Međutim, Italija je među grupom zemalja gdje je propusnica potrebna za ulazak u muzeje, teretane i restorane.

Propusnica je kasnije proširena na prosvjetne radnike i osoblje u školama uprkos protivljenju unutar vladajuće koalicije.

Pročitajte još

Đelminijeva je istakla da je administracija spremna na novi korak na sutrašnjem sastanku.

– Krećemo se ka obaveznoj “zelenoj propusnici” ne samo za radnike u javnom, već i u privatnom sektoru. Vakcina je jedino oružje protiv kovida 19 i zarazu možemo obuzdati samo imunizacijom većine stanovništva – naglasila je ona.

Prema njenim riječima, ukoliko neko nema “zelenu propusnicu” među radnicima može biti suspendovan ili bez plate.

U Italiji je najviše umrlih od kovid 19 u Evropi nakon Britanije. Oko 73 odsto stanovništva primilo je najmanje jednu vakcinu, a 65 odsto obje doze.

Prihvati notifikacije