Banjaluka

Novac obezbijedio Grad: Dom zdravlja dobio novi automatski analizator za najnaprednije laboratorijske analize

Povodom Svjetskog dana bubrega u Domu zdravlja prezentovan je novi automatski urinski analizator.

Novac obezbijedio Grad: Dom zdravlja dobio novi automatski analizator za najnaprednije laboratorijske analize
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović rekla je da je nabavka ovog aparata od izuzetnog značaja za naprednu laboratorijsku dijagnostiku ustanove.

– Naime, bolesti bubrega su veoma česte i nažalost nisu na vrijeme otkrivene te nam je cilj bio da što više unaprijedimo naše radne procese i da omogućimo našim pacijentima što kvalitetnije usluge i brže dijagnostičke pretrage na najsavremenijim aparatima – rekla je ona.

Naglasila je da za nabavku ovakvih aparata imaju veliku podršku Vlade Republike Srpske i Grada Banjaluka .

– Finansijsku sredstva za kupovinu ovog aparata, koji je jedinstven u javnim zdravstvenim ustanovama Republike Srpske, obezbijedio je Grad kroz kapitalni grant 2022. godine u iznosu od 99.450 KM – istakla je ona i dodala da usluge laboratorijske obrade urina, na ovom aparatu, pacijenti mogu dobiti putem uputnice doktora porodične medicine ili ukoliko sami žele mogu da dobiju uslugu u komercijalne svrhe.

Pročitajte još

Predsjednik Udruženja nefrologa Republike Srpske naglasio je da je jedan ovakav aparat krajnje dostignuće tehnologije u samoj analizi urina što omogućuje nefrolozima značajno kraći period dijagnostifikovanja samog pacijenta.

– Posebno smo obratili pažnju na sediment urina gdje se pomoću ovog aparata može dobiti pozitivan nalaz brže i za oko 30 dana, što može imati velike implikacije na samo liječenje pacijenta – rekao je on.

Specijalista biohemije Dražena Soldat Dokić naglasila je da analizator, između ostalog, pruža mogućnost skrininga, kako ukupnog broja, tako i određivanja pozitivnih odnosno negativnih bakterija, kao i skrininga renalnih i tubularnih ćelija koje se ni na jedan drugi način ne mogu odrediti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije