Svijet

NOVE PREPORUKE O NAČINU TESTIRANJA Strah da će broj zaraženih koronom premašiti kapacitete bolnica

Slovenija je uvela nove preporuke za ljekare primarne medicine u vezi s tim koga upućivati na testiranje kako bi se ubrzao postupak dobijanja rezultata na korona virus, saopštila je danas šefica vladinog stručnog tima Bojana Beović.

NOVE PREPORUKE O NAČINU TESTIRANJA Strah da će broj zaraženih koronom premašiti kapacitete bolnica
FOTO: ROB ENGELAAR/EPA

Beović je na konferenciji za novinare u Ljubljani rekla da će posljednju riječ o upućivanju na testiranje imati ljekar primarne medicine, ali je istakla da su nove preporuke ljekarima da prioritet za testiranje imaju oni kod kojih se očekuje teži proces bolesti i hospitalizacija.

Kako je navela, riječ je o osobama starijim od 60 godina, hroničnim bolesnicima i osobama s oslabljenim imunitetom, kao i ljudima koji su, zbog prirode svog posla, u kontaktu s ranjivim skupinama, prenosi hrvatski Indeks.

Beović je navela da će se osobama s blagim simptomima preporučivati da se izoluju i ostanu kod kuće.

Ona je naglasila da se nove preporuke ne donose u cilju smanjivanja broja testiranja nego kako bi se što prije izolovali nosioci virusa i oni koji su u kontaktu sa drugim ljudima zbog prirode svog posla.

Govoreći o rekordnim brojevima novih slučajeva korona virusa i hospitalizovanih, ocijenila je da je situacija teška i da ju je teško kontrolisati, ali je rekla da je optimista da će dosadašnje mjere dati rezultat.

Beović je navela da broj novozaraženih raste “strmo i eksponencijalno” i upozorila da bi broj hospitalizovanih mogao da dostigne nivo koji bi premašio kapacitet bolnica, ako se svi ne budu dosljedno pridržavali propisanih epidemioloških mjera.

FOTO: EMANUELE VALERI/EPA
FOTO: EMANUELE VALERI/EPA

Ona je potvrdila da će vlada o situaciji u vezi s Kovidom-19 raspravljati na sjednici u četvrtak, pri čemu nije ocijenila izglednim da se uvedu neke nove mjere jer je, kako je navela, broj raspoloživih mjera praktično iscrpljen.

Beović je, međutim, nagovestila da bi mogla da bude donijeta odluka da mjere karantina za regije i opštine, kao i policijski sat, ostanu na snazi, “sve dok se epidemiološke prilike ne poprave, odnosno dok već uvedene mjere ne daju opipljiv rezultat”.

Pročitajte još

– Juče je bilo 2.605 novozaraženih i stotinjak onih na intenzivnim odjeljenjima, a ako se to nastavi brojke će vjerovatno rasti i imaćemo odjednom u našim bolnicama hiljadu pacijenata koji se liječe samo od jedne bolesti – upozorila je Beović.

Ona je dodala da je, prema nekim ocjenama, u Sloveniji već zaraženo oko tri odsto stanovništva, dakle više od 60.000 ljudi.

Članovi vladine grupe za Kovid-19 predstavili su pripreme za to da se u Sloveniji umjesto sadašnjih molekularnih testova za otkrivanje prisutnosti korona virusa uvedu novi, brzi antigenski testovi.

Time bi, kako prenosi hrvatski Index, kapaciteti testiranja mogli da se jako prošire, jer ta tehnologija omogućava da ih izvode manje laboratorije, pa i oni u domovima zdravlja.

Tako bi, kako dodaje, broj testiranih mogao da se utrostruči u odnosu na sadašnje stanje.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Vlade Slovenije, takvo bi testiranje bilo dostupno svima, a bilo bi u prosjeku tri puta jeftinije od sadašnjih molekularnih testova u dvije ovlašćene laboratorije u državi.