Svijet

Novi napadi u Crvenom moru: Na meti Huta ovaj put su se našli ruski brodovi

Jemenski pobunjenici nastavljaju napadati brodove u Crvenom moru, protestujući protiv izraelskog bombardovanja pojasa Gaze

Napadi na tankere u Crvenom moru
FOTO: @TRTWORLD/YOUTUBE/SCREENSHOT

Nakon što su američke i britanske oružane snage prošle sedmice pogodile više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste Huti u Jemenu, američki funkcioneri procijenili su da militanti još uvijek imaju oko 75 odsto kapaciteta za ispaljivanje projektila na brodove koji prolaze Crvenim morem.

Mnogi sistemi naoružanja Huta nalaze se na mobilnim lansirnim platformama i mogu se lako premjestiti ili sakriti kad je to potrebno.

Pobunjenička grupa koju podupire Iran proširila je svoje mete na američke komercijalne brodove.

Brod ne mora nužno ići prema Izraelu da bismo ga gađali, dovoljno je da je američki – rekao je portparol Huta Nasrudin Amer.

U ponedjeljak su Huti napali “Gibraltar Eagle”, brod koji je prevozio proizvode od čelika u vlasništvu američke kompanije “Eagle Bulk Shipping”, a koji je plovio pod zastavom Maršalskih ostrva. Brod je napadnut oko 160 kilometara od obale Jemena u Adenskom zalivu.

Do sada je većina udara Huta pogodila brodove koji nemaju očigledne veze s Izraelom ili njegovim saveznicima. Na primjer, proteklih su dana Huti ispalili projektile na tzv. armadu duhova od 100 tankera, koji prevoze rusku naftu u Aziju. Napad je vjerovatno bio slučajan jer baze podataka nisu ažurirale podatke o vlasništvu broda.

Moskovska flota u sjeni osmišljena je kako bi izbjegla sankcije i prikrila rusko vlasništvo. Nije ni čudo što su Huti zbunjeni oko toga koga trebaju ciljati – rekao je Ami Daniel, direktor jedne pomorske kompanije.

Prije toga su Huti gađali norveški brod koji je u bazama podataka pogrešno povezan s Izraelom.

– Pomorska industrija uključuje takav lavirint dioničara da je brodu teško dodijeliti jednu državu – dodao je Daniel.

Neki brodovlasnici kažu da, kako bi izbjegli napade, prije prelaska Crvenog mora šalju radioporuke kako bi dali do znanja da nemaju veze s Izraelom.

Zapadne zemlje vjeruju da pripadnici iranske Islamske revolucionarne garde i njihov libanski saveznik Hezbolah pomažu Hutima u planiranju i izvođenju raketnih udara i napadima dronovima na komercijalne brodove, iako Huti tvrde da se grupa ne treba oslanjati na Iran za pomoć u svojim napadima. Iran odbacuje umiješanost u akcije Huta u Crvenom moru.

Pročitajte još

Napadi stvaraju zabrinutost za vladu Teherana. Huti su svakim udarcem sve hrabriji. To je problem jer dodatno podiže napetosti između Irana i SAD, koji ne žele direktnni sukob. Mogli bi napasti američki ratni brod, kineski teretni brod ili tanker povezan s Rusijom. To bi moglo otvoriti Pandorinu kutiju – tvrdi visoki iranski funkcioner.

Funkcioner Pentagona rekao je i da bi neselektivni napadi Huta mogli dovesti do nesporazuma između Vašingtona i Moskve oko toga ko stoji iza njih te dodatno podići napetosti u odnosima SAD i Rusije.

Jemenski potpredsjednik Aidarous al-Zubaidi pozvao je regionalne sile da se aktivno uključe u zaštitu brodova od Huta.

– Koalicija predvođena SAD, koja treba zaštititi komercijalni promet u Crvenom moru od napada jemenskih Huta, slaba je jer regionalne sile Saudijska Arabija, UAE i Egipat u njoj ne učestvuju – poručio je al-Zubaidi na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Zubaidi, koji se protivi Hutima, rekao je da su napadi uzeli veliki danak jemenskoj privredi koje je već prilično oslabljena nakon sukoba Huta protiv koalicije predvođene Saudijskom Arabijom. Krajem prošle godine jemenska vlada i Huti obavezali su se napraviti korake prema primirju. Huti, koji kontrolišu sjeverni Jemen, bore se od 2015. protiv vojnog saveza predvođenog Saudijskom Arabijom. Od tada su poginule stotine hiljada ljudi, a 80 odsto jemenskog stanovništva zavisi od humanitarne pomoći, prenosi Jutarnji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu