Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NOVI PRIJEDLOG SNSD Za izbor sudija potrebna većina u svakom klubu Doma naroda BiH

Politika
Autor:

Foto: SNSD Milorad Dodik/Twitter

Prijedlog zakona o zamjeni stranih sudija Ustavnog suda BiH domaćim popodne je doživio nove izmjene.

Ostala je ideja da troje domaćih sudija imenuje Predsjedništvo, potvrđuje Dom naroda BiH, ali je novina da većina u Domu naroda treba da uključuje natpolovičnu većinu u klubovima svakog od tri naroda. Pošto klubovi broje po pet delegata, to znači da bi za sudije u Domu naroda trebalo da glasaju po tri Srbina, Bošnjaka i Hrvata. To je više nego, primjera radi, kod usvajanja zakona kada su za prolaz potrebni glasovi dvojice delegata iz svakog kluba.

– Izbor domaćih sudija se vrši tako da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenuje tri domaće sudije u Ustavni sud i to dva iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske. Imenovane sudije od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine potvrđuje Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH natpolovičnom većinom u svakom klubu konstitutivnih naroda. Izabrane sudije pripadaju različitim narodima – piše u prijedlogu zakona koji je na usaglašavanje ostalim klubovima proslijeđen iz Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu.

Podsjećamo, u prvoj verziji zakona koji je u ponedjeljak načelno usaglašen između vlasti i opozicije u RS bilo je predviđeno da troje domaćih sudija u Ustavnom sudu, koji treba da zamijene strance, biraju parlamenti entiteta. Međutim, predsjednik SNSD Milorad Dodik danas je rekao da se od toga odustalo jer u Ustavu BiH piše da RS bira samo postojećih dvoje sudija. Njegovo je tumačenje da bi izbor još jednog sudije iz RS u NSRS i još dvojice iz FBiH u tamošnjem parlamentu, zahtijevalo promjenu Ustava BiH, što RS ne želi.

Ovaj zakon bi se za koji dan mogao naći u redovnoj parlamentarnoj proceduri. Podršku je obećala HDZ BiH, ali su sve bošnjačke partije protiv, što znači da u ovom trenutku nema većine za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO