Politika

Novi skandal majstor u Njujorku: Za šefa Misije BiH u UN, Republika Srpska je “takozvana”

Stalni predstavnik BiH pri UN, Zlatko Lagumdžija, nastavio je stazama svojih prethodnika na toj funkciji, koji su diplomatsku misiju u Njujorku razumjeli kao idealnu priliku za promociju isključivo radikalnih bošnjačkih političkih teza, bez bilo kakvog uvažavanja stavova i interesa Republike Srpske.

Zlatko Lagumdžija
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

Nekadašnji lider SDP i bivši ministar spoljnih poslova BiH, koji je na čelu Misije BiH u UN zamijenio kontroverznog Svena Alkalaja, svojim prvim izjavama i potezima već je uveliko nadmašio svog prethodnika, inače poznatog po brojnim skandalima i samovoljnim istupima u Generalnoj skupštini UN.

Obraćajući se zvanicama na događaju koji je u Njujorku organizovala Američko-bosanska zajednica, a povodom godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici, Lagumdžija je Republiku Srpsku nazvao “takozvanom”, kao i “projektom” koji je nadživio svoje “zločinačke tvorce”.

– Sve je to svjesno rađeno kako bi se fizički i biološki uništili Bošnjaci kao jedna etnička grupa. Tadašnja politička i vojna vlast takozvane Republike Srpske planirala je zločin genocida i pružala logističku podršku zločincima – rekao je Lagumdžija na skupu kojem je, kako se navodi, prisustvovao i gradonačelnik Njujorka Erik Adams.

“Trojka” radikalnija od SDA

Šef diplomatske Misije BiH u UN, koji bi po prirodi stvari trebalo da predstavlja cijelu zemlju, a koja je, po Dejtonskom sporazumu i važećem Ustavu BiH sačinjena od dva ravnopravna entiteta, dalje je nastavio u sličnom stilu.

– Haški tribunal je izrekao doživotnu kaznu prvom predsjedniku samoproglašene Republike Srpske, Radovanu Karadžiću, kao i drugim najvišim političkim i vojnim dužnosnicima. Njima je pravomoćno presuđeno, ali za razliku od žrtava, njihov projekat nije mrtav – dodao je Lagumdžija, pritom povlačeći paralele između prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića i njenog aktuelnog predsjednika, Milorada Dodika.

Inače, sve što je Lagumdžija izjavio na navedenom skupu objavljeno je i na službenoj internet stranici Stalnog predstavništva BiH pri UN.

Politički analitičar Velizar Antić za Srpskainfo kaže da se stavovi novog ambasadora BiH pri UN, koga je inače predložio bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, ni najmanje ne razlikuju od stavova koje su u Njujorku ranije iznosili ambasadori imenovani od strane SDA ili Stranke za BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Naprotiv, vidimo da su u svojim verbalnim napadima i prijetnjama prema Republici Srpskoj ovi novi partneri SNSD u vlasti na nivou BiH, koji dolaze iz “trojke”, često mnogo radikalniji nego što su to bili njihovi prethodnici. Dakle, sve je isto, samo su akteri još radikalniji nego što su ranije bili – ocjenjuje Antić.

Dodaje da kompletna spoljna politika BiH već godinama djeluje kao jedan “potpuno raštimovan orkestar” u kojem, kako navodi, svako svira svoju pjesmu.

Pročitajte još

– Jasno je da je potrebno potpuno resetovati odnose u tom resoru, jer nije normalno da ministar spoljnih poslova ili ambasadori vode spoljnu politiku samo po instrukcijama svojih političkih partija i bez bilo kakvog usaglašavanja stavova s predstavnicima ostalih naroda. U prethodnom periodu, kada je ministar spoljnih poslova bila Bisera Turković, imali smo na djelu jedan blaži državni udar, jer je vodila spoljnu politiku bez bilo kakvih konsultacija s nadređenima, a to je Predsjedništvo BiH – podsjeća Antić.

Upitni sudovi

Bivši diplomata Slobodan Šoja, komentarišući za Srpskainfo nastup Zlatka Lagumdžije u Njujorku, ističe da je prilikom svake rasprave o Srebrenici potrebno ostati dostojanstven i misliti na stradale ljude. On ocjenjuje prirodnim, pa čak i poželjnim to da ambasador BiH u UN održi govor na komemoraciji, jer su ambasadori, kako ističe, po definiciji osobe čija djelatnost teži određenom pomirenju i približavanju. Međutim, govor Zlatka Lagumdžije, prema njegovim riječima, nije bio pomirljiv i to je njegova glavna mana.

– Nisam primjetio da je izgovorio riječ “takozvana” Republika Srpska, pa to ne bih komentarisao. Ukoliko je, pak, to rečeno, onda je to vrlo krupan i neoprostiv propust. Veći je problem Lagumdžijina ocjena da “njihov projekat nije mrtav”. Čak i kad bi to bilo tačno, nije ambasadorova dužnost da donosi sudove koji su veoma upitni i o kojima nema jedinstvenog mišljenja. Takvim tonom pojačava se animozitet u zemlji, a već ga imamo dovoljno, i previše – kaže Šoja.

Slobodan Šoja istoričar i nekadašnji bh. ambasador u Francuskoj i Egiptu
FOTO: ELMAN OMIC/ANADOLIJA

Dodaje da se država gradi i snaži pomirljivim riječima, razumijevanjem i punim poštovanjem različitosti, što se ne može reći za postupke aktuelnog šefa diplomatske misije BiH pri UN.

– Ali, to je Zlatko Lagumdžija, čovjek koji ne vidi ništa osim sebe i koji sve što radi radi za sebe i ne razmišlja o bilo kakvim posljedicama. Da je razmišljao, ne bi upropastio i obesmislio jednu veliku partiju koja je mogla biti garant stabilnosti, mira i harmonije u zemlji. Nikad država neće napredovati dok postoje pokušaji da se pred strancima loše govori o drugoj strani, čak i kad za to ima povoda. Njih je lako ubijediti u bilo šta, ali ako to udaljava ljude jedne od drugih u zemlji, onda treba triput razmisliti da li je bilo kome od nas važniji bezbrižni stranac i neznalica, koji će lako povjerovati u sve što mu kažete, ili nimalo ravnodušni i još manje bezbrižni čovjek u zemlji s kojim se ne slažete u svemu, ali s kojim dijelite sadašnjost i budućnost – zaključuje Šoja.

Faktor približavanja

Govoreći o tenzijama koje se u BiH svake godine podižu uoči obilježavanja stradanja Bošnjaka u Srebrenici, Slobodan Šoja smatra da bi upravo taj događaj mogao da dovede do mnogo većeg razumijevanja između Srba i Bošnjaka.

– Ubijeđen sam da bi Srebrenica mogla i morala biti ključni faktor približavanja Bošnjaka i Srba. Jedni bi zvanično morali pokazati mnogo više pijeteta i grižnje savjesti, a drugi voditi računa da se tragedija i ljudska bol ne zloupotrebljavaju. Doći će valjda i taj dan – kaže Šoja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu