Hronika

Novi slučaj vršnjačkog nasilja: Šutirali ga i pljuvali, a on sutradan DONIO NOŽ U ŠKOLU

U Osnovnoj školi "Branko Radičević" na Novom Beogradu desio se novi slučaj vršnjačkog nasilja.

Đaci sjede u učionici
FOTO: ZORAN ILIĆ / RINGIER

Jedan od roditelja đaka te škole tvrdi da su dva dječaka u svlačionici za vrijeme fizičkog vaspitanja tukli dječaka kineske nacionalnosti, a da je on sutradan u školu donio nož.

Direktorka te ustanove Suzana Lipić poručuje da je istraga u toku, te da “škola neće propustiti niti afirmisati bilo kakvu nasilnu situaciju”.

Informaciju o slučaju vršnjačkog nasilja je kazao jedan od roditelja odjeljenja 7/5, u koje ide i dijete koje su drugari tukli.

Za taj slučaj su saznali, kako kaže, na nedavnom roditeljskom sastanku, a od djetetove majke. Navodno je dječak mjesecima izložen vršnjačkom nasilju.

“Šutirali ga, pljuvali…”

Roditelj (identitet poznat redakciji) je ispričao da su dva odjeljenja sedmog razreda imali zajednički čas fizičkog vaspitanja, a da je za to vrijeme dječak, kineski državljanin, ostao u svlačionici i igrao se na telefonu.

Potom su, kako ona tvrdi, došla tri dječaka, jedan ga je držao dok ga je drugi tukao. Dječak, kineski državljanin, navodno, u ruci je tom prilikom imao hemijsku olovku i braneći se ubo je jednog od dječaka u majicu.

Kada je pokušao da izađe, dječaci su ga „srušili na pod, šutirali i pljuvali“. To su, prema riječima roditelja, “gledala neka dva dječaka” koja, kako kaže, nisu reagovali, niti su nastavnik i policajac u školi znali šta se dešava.

Pročitajte još

Dječak sutradan došao sa nožem u školu

Roditelj dalje priča da je učenik kineske nacionalnosti sutradan došao u školu sa nožem i pokazao ga drugaricama iz odjeljenja.

– Prema našem mišljenju, to je bio vapaj da neko obrati pažnju na njega, jer on da je htio nešto da uradi, uradio bi. Ne opravdavam taj potez, dajte mu ukor ili smanjite ocjenu iz vladanja. Zamislite da je on taj dan, kada je ponio nož, naletio na tu dvojicu koja ga redovno maltretiraju, da su ga oni opet nešto maltretirali… i da se ne daj Bože ponovi “Ribnikar“ – priča nam jedan od zabrinutih roditelja.

Naglašava da smatraju da i njemu treba izreći neku mjeru, ali da žele „da se nasilnici sklone iz škola“.

“Šta treba da se desi da neko bude izbačen iz škole?”

Roditelj naglašava da ovo nije prvi put da se dešava vršnjačko nasilje, te da su za to saznali na sastanku od prije dva dana.

– Mi smo pitali šta treba da se desi da neko bude izbačen iz škole i na to nismo dobili odgovor i očajni smo. Ne znam da li mi očekujemo previše kao roditelji, jer smo u prošlom vijeku išli u osnovnu školu, gdje se izbaciš iz škole, napiše se nasilno ponašanje pa da vidimo gdje ćeš da se upišeš. Nama nije svejedno, pogotovo poslije svega što se desilo u posljednjih mjesec dana – kaže zabrinuti roditelj.

Utvrđuju se okolnosti, direktorka tvrdi da je “sve pod kontrolom”

Direktorka škole rekla je” da nisu znali da je vršnjačko nasilje trajalo, da to tek utvrđuju, dodajući da je “sve pod kontrolom”.

– Da li se nešto desilo, desilo se. Da li se to nešto odrazilo na druge okolnosti koje su mogle potencijalno biti opasne, to smo utvrdili i ovdje smo da zaštitimo svakog učenika. Ja sam čak i kontaktirala Ambasadu Kine, tražeći podršku i razumijevanje – kazala ja ona.

Lipić naglašava da potpuno razumije zabrinutost roditelja, ali i poručuje da slučaj niko nije zanemario ili prepustio, već da sve rade u saradnji sa nadležnim institucijama.

– Ne možemo mi ništa mimo zakona da radimo. Kamo sreće da imamo više psihologa i pedagoga, da ih uključimo u rad sa djecom, da im pomognemo na pravi način. Potpuno razumijem zabrinutost roditelja, ali škola zaista sve preduzima – tvrdi Lipić.

Proces pokrenut, sankcije nakon utvrđenog stanja

Odgovarajući na pitanje kakve će sankcije biti, kaže da je proces pokrenut i da postoji protokol o postupanju.

Pojasnila je da se prvo utvrde okolnosti šta se desilo, uzmu se izjave, a da se vaspitno-disciplinski postupak pokreće ako ima elemenata.

– Ja razumijem na primjer da smo mi nešto utvrdili pa su sada ljudi nezadovoljni nepravdom, utvrđenim činjenicama, zaštitom nekog nasilnika… Ali ovo je tek pokrenuto. Zbog zaštite podataka ne smijemo da iznosimo podatke, pogotovo što je to sve svježe – rekla je Lipić i dodala da bi davanjem izjava ugrozila istragu.

Pomoću kamera će preciznije utvrditi šta se desilo

Direktorka škole je pojasnila da je dio hodnika koji je zatvoren vratima, spletom okolnosti pokriven kamerom, pojašnjavajući da su kamere tu zbog požara koji je izbio prije dvije godine u svlačionici.

– Zato imamo prilike da preciznije utvrdimo šta se zaista desilo u tom dijelu škole. Ne bi mogli ni da utvrdimo šta je bilo u svlačionici, jer naravno da ne bismo stavljali tamo kamere, već je u tom djelu malo jasniji pregled šta se tačno desilo – pojasnila je ona.

Smatra da bi bilo neozbiljno da o tome priča prije nego što se pokaže roditeljima učenika i prije nego se daju izjave, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije