Banjaluka

Novi udar na džepove Banjalučana: Prevoznici najavili NOVO POSKUPLJENJE karata

Banjaluka se nije izborila sa jednim poskupljenjem karata u javnom prevozu, a preduzeća koja su zadužena za ovaj posao u gradu najavljuju da će početkom idućeg mjeseca najvjerovatnije tražiti novo povećanje cijene karata.

Novi udar na džepove Banjalučana: Prevoznici najavili NOVO POSKUPLJENJE karata
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Nakon protesta prevoznika i burnih sjednica Skupštine grada, građani za sada neće plaćati veće cijene karata. Prodaja mjesečnih karata za jun je počela juče i poskupljenje će bar za idući mjesec nadoknaditi grad Banjaluka. Ta odluka Grada je nakratko poštedjela džepove građana, koji su iz dana u dan sve prazniji zbog ostalih poskupljenja sa kojima se moraju izboriti.

Olakšanje je trajalo kratko, jer su prevoznici najavili da bi uskoro mogli zatražiti novo poskupljenje cijena karata u javnom prevozu.

“Smanjiti apetite nezasitih”

Građani s nevjericom reaguju na sve što se dešava kada je u pitanju ova tema. Tvrde da niko ne misli na njih već svaka strana samo na sebe – prevoznici gledaju profit, a gradska administracija i Skupština grada cijelu situaciju koriste za svoje političke ratove.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Gdje je granica? Plate i penzije su na istom nivou, a svi podižu cijene. Prevoznici kažu da ne mogu raditi u ovim uslovima zato što su im povećani troškovi. Da li neko pita građane kako mi plaćamo hranu, režije, te druge troškove koji su svakim danom sve skuplji? Sada na sve to trebaju doći i autobuske karte – kazala je Rada P.

Razvojem situacije je razočaran i Stefan B, koji naglašava da je svako novo poskupljenje novi udar po džepu onih koji najmanje imaju.

– Nadležni bi trebali u vanrednim situacijama, kakva je i ova, odrediti realne prioritete – što bi ovaj put bilo olakšavanje tereta koji građani nose na svojim leđima. Karte za gradski autobus su u ovim vremenima ionako već visoke, tako da bi, mene lično, poskupljenje i do 0,20 KM navelo na to da prestanem koristiti njihove usluge –rekao je ovaj korisnik gradskog prevoza i dodao da suština je u tome da bi se trebali „smanjiti apetiti nezasitih“.

Malo im i ovo

Prevoznici imaju svoju stranu priče, koje se drže. Objašnjavaju da je novi cjenovnik, koji još šepa kod provođenja, usvojen prema zahtjevu koji su oni uputili 1. marta na cijenu goriva od 2,59 KM. Od tada se, kako naglašavaju, situacija samo pogoršala i cijena goriva se popela na oko 3,20 KM.

Pročitajte još

-Ukoliko se cijena goriva do 1. juna ne spusti do 3,09 KM, uslijediće novi zahtjev za poskupljenje u skladu sa ugovorom koji imamo potpisan s Gradom – kazao je direktor Autoprevoza Dejan Mijić.

Dodaje da je situacija u ovoj oblasti „prilično loša“.

 – Već imamo najavu dva prevoznika, koji su kooperanti na određenim linijama, da će tražiti raskid ugovora, a to znači preuzimanje linija od strane nosioca grupa. Da li će se to desiti? To zavisi od razvoja situacije rasta cijena goriva, ali i situacije sa cjenovnikom. Ukoliko se to desi, tri preostale firme će doći u jako tešku situaciju i pitanje je do kada ćemo mi moći raditi i sa ovim cijenama – požalio se Mijić.

Objasnio je da posljednji usvojeni cjenovnik ne pokriva troškove njihovog rada.

– Prodaja karata je počela juče. Građani će plaćati karte isto kao i do sada, a razlika za jun će biti fakturisana Gradu po završenoj prodaji. Takvu instrukciju smo dobili iz Gradske uprave. Grad još nije pristao da potpiše ugovor kojim bi se garantovalo da će ovo biti ispoštovano i u narednom periodu. Sve se svodi na komunikaciju mejlom. Videćemo šta će biti i moramo čekati da se to isplati – kazao je Mijić.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Smatra da prevoznici i ovaj put „finansiraju ideje Grada i gradske Skupštine“ .

– To je ustupak i želja da se izađe u susret putnicima. Nadam se da se Grad neće prema nama ponašati kao i do sada, već da ćemo zajednički nastojati da izađemo iz ove teške situacije. Treba sagledati realnost i sve strane trebaju uvidjeti da je sve poskupilo, a da je gradski prevoz ostao na istom. Želimo da cijena usluge bude takva da može da pokrije naše potrebe – precizirao je on.

Protesti

Prevoznici su početkom marta uputili zahtjev Gradu Banjaluka za povećanje cijene karata, zbog drastičnog rasta cijena goriva i drugih troškova. Nakon višemjesečnih natezanja na relaciji gradonačelnik Draško Stanivuković – Skupština grada i prevoznici, ali i protesta u kojima su prevoznici u više navrata parkirali autobuse ispred Gradske uprave te obustavljali rad, novi cjenovnik je upućen u skupštinsku proceduru. On je predviđao poskupljenje karata u javnom prevozu od 15 odsto.

Stanivuković je rekao da Grad ne može finansirati sve gubitke prevoznika. Naveo je da će Grad preuzeti subvencije za mjesečne karte penzionera i srednjoškolaca, kao i pojedinih kategorija osnovaca, ali da ne može finansirati radničke i pojedinačne karte.

Sa tako predloženim cjenovnikom se nije složila većina u Skupštini grada. Klub odbornika SNSD je uložio amandmane na predloženi cjenovnik, kojim su odobrili korekciju cijena karata, ali da cjelokupnu razliku prevoznicima isplati Grad Banjaluka! Novi cjenovnik je sa tim amandmanima usvojen na vanrednom zasjedanju Skupštine grada 17. maja. Prema toj odluci gradskog parlamenta, Banjalučani bi u teoriji trebali plaćati iste cijene karata u gradskom i prigradskom prevozu kao i do sada, a poskupljenje bi na sebe trebalo da preuzme Grad.

Podsjetimo, posljednji put javni prevoz u gradu je poskupio u aprilu 2018. godine.

Politika oko autobusa

Dejan Mijić smatra da su problemi u javnom prevozu u Banjaluci politizovani.

– Najlakše je igrati se s nečim sa čim nemate direktnog dodira. Da Grad Banjaluka, kao što to rade drugi gradovi, iz budžeta plaća prevoznicima po kilometru vidjeli bi kako bi cijena karata rasla. Vjerovatno bi drugačije bile i organizovane linije. Isto tako, svi se pitaju zašto ne raskinemo ugovor prema Gradu, ako nam je loše. Ako to uradimo, samo bi prevoznici morali snositi kaznene penale prema Gradu. Isto tako, morali bi da otpuštamo radnike. Imamo i autobuse. Šta da radimo s njima – zapitao je Mijić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije