Svijet

Novo dramatično previđanje: Bil Gejts tvrdi da bismo se mogli suočiti i sa novom varijantom virusa KOVID-21

Bil Gejts izrekao je novo zloslutno predviđanje. Iako je milijarder veliki zagovornik vakcinacije i tvrdnji da je čovječanstvu vakcina, u stvari, jedini spas, poručio je i da ljudima, uprkos početku vakcinisanja širom planete, pandemija virusa korona i dalje prijeti.

Novo dramatično previđanje: Bil Gejts tvrdi da bismo se mogli suočiti i sa novom varijantom virusa KOVID-21
FOTO: RAMINDER PAL SINGH/EPA

A da njegov tvrdnje ili prognoze, kako god da ih nazovemo, ne treba olako shvatati, pokazuje upravo to što je Gejtsova organizacija (fondacija “Bil i Melinda Gejts”) bila glavni organizator “Događaja 201” (Event 201), održanog 18. oktobra 2019. u Njujorku. Radilo se, praktično, o simulaciji pandemije, odnosno projekciji odgovora vlada širom sveta na pojavu nepoznatog virusa. Taj virus se, međutim, nešto kasnije i pojavio (mnogi će tvrditi i da je tada već uveliko postojao i širio se).

– Kompjuterski modeli predviđaju da bi pandemija mogla čak da bude još gora u narednom periodu. Takođe, moramo da naučimo više o novom soju virusa korona koji se pojavio, za koga deluje da se širi brže – poručio je Gejts prije nekoliko dana, piše Srbija Danas.

Pročitajte još

Paralelno s njegovim tvrdnjama, naučnici u nekoliko američkih država konstatovali su pojavu novog soja virusa (nazvanog britanskim, iako se, po svemu sudeći, prvobitno pojavio u Južnoafričkoj Republici), uz poruku da se o njemu i dalje ne zna mnogo.

– Svi proizvođači vakcina protiv virusa KOVID-19 poslali su umirujuće poruke da njihove vakcine djeluju i kod izloženosti novom, mutiranom soju korona virusa. Ipak, niko od njih to ničim nije dokumentovao, navodeći da će tek pokrenuti istraživanja koja će dokazati te njihove samouvjerene tvrdnje. Priznaćete da tu postoji ozbiljan paradoks. Tvrde nešto što će tek početi da istražuju – objavio je Leon Hali, profesor univerziteta u Floridi.

Stručnjaci, strani i domaći, saglasni su u izjavama da ova prva značajnija mutacija virusa KOVID-19 ne bi trebalo previše da nas zabrinjava. Saglasni su, međutim, a o tome poslednjih dana pišu i svjetski mediji, da niko ne može ni da nasluti u kojem bi pravcu mogle da se odvijaju neke buduće mutacije korona virusa. Posebno kada se zna da se on, izgleda, relativno lako može širiti na životinje poput kuna i onda ponovo vraćati ljudima u izmenjenom obliku. Takvu mogućnost, američki mediji već su najavili kao pojavu KOVID-21, virusa istog tipa kao sadašnji, ali potencijalno mnogo smrtonosnijeg.

Da se nešto iza brda valja, svedoči i trejler novog horora, koji će se emitovati na Epl TV (specijalizovani kanali). Zastrašujući film pun umiranja, nasilja i zombija nosi naziv “KOVID-21 – lethal virus”.

I ne, scenarista nije Bil Gejts. Ili bar potpisan.

Govoreći o vakcinaciji i novom soju, koji je već detektovan, Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu, objasnila je da je mutiran samo jedan deo proteina, ali da “se sa ovim virusom nikad ne zna”.

– Mutiran je samo jedan dio proteina, a vakcina djeluje na cijeli protein, tako da mutacija ne bi trebalo da ima posljedice. Ali morate biti vrlo odgovorni i da kažete baš tako, ne bi trebalo, i da se ograđujete jer se sa ovim virusom nikad ne zna – poručila je ona.

U izjavi čuveni virusolog Ana Gligić poručila je da ona najviše strepi od mutacija korone.

– Plašim se da će doći do mutacije virusa i kod životinja i da će se pojaviti neki novi oblik bolesti. Onda bi to bila, slikovito rečeno, igranka bez prestanka – smatra dr Gligić.

Prema njenom mišljenju, može da se dogodi da virus s vremenom prosto nestane i da ga nađemo samo ponegdje. I to ako ga budemo istraživali.

– Međutim, niko ne zna kad će on opet skočiti iz prirode, udariti na čovjeka i napraviti to što su napravili, recimo, SARS, MERS i KOVID-19 – rekla je Ana Gligić-

Prihvati notifikacije