Politika

O DOLASKU ĐUKANOVIĆA Zaprimljen Dodikov zahtjev za sazivanje posebne sjednice NSRS

Kabinet predsjedika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića danas je zaprimio zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za sazivanje sjednice Narodne skupštine.

O DOLASKU ĐUKANOVIĆA Zaprimljen Dodikov zahtjev za sazivanje posebne sjednice NSRS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na njo bi se narodni poslanici trebali izjasniti o Izjavi srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju Odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine broj 01-50-1-476-3/20, bez konsenzusa usvojene na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

U dopisu je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio da se narodni poslanici na sjednici izjasne i o Izjavi srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju Zaključka o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta 2020 godine, bez konsenzusa usvojenog na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH je pozvao poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da u roku od 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ove dvije izjave, saopšteno je na sajtu Narodne skupštine RS.

Po Ustavu BiH, član V. 2. d) Narodna skupština Republike Srpske razmatra Izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH. Ukoliko u roku od 10 dana od dana proslijeđivanja Izjave Narodna skupština Republike Srpske dvotrećinskom večinom potvrdi Izjavu, osporena Odluka i Zaključak ne stupaju na snagu.