Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

O, mladosti…

Kolumne
Autor:

Foto: RAS Srbija

Ma kako nevjerovatno zvučalo, stručnu pomoć zbog narkomanije u RS traže i djeca od samo 11 godina.

Njihovi tek godinu-dvije stariji drugari zbog alkoholizma završavaju na ispiranju želuca, dok mališani sa svega osam godina postaju pušači. Naravno, nije riječ o nekoj masovnoj pojavi konzumiranja narkotika, alkohola i duvana u ovom uzrastu, ali je alarmantno to što se sve mlađa djeca odaju porocima.

Otkrivajući njihove „čari“, oni se najprije skrivaju od očiju odraslih, kao nekad, kad su krali komšijsko zeleno voće. Vremenom postaju sve smjeliji i drskiji, pa nije rijedak slučaj da na ulici vidimo golobrado dijete sa cigaretom u jednoj, a pivskom flašom u drugoj ruci.

Ali, djeca k'o djeca… U godinama u kojima jesu ne treba očekivati da znaju da se u duvanskom dimu nalazi preko 4.000 štetnih hemijskih supstanci od kojih je preko 50 kancerogeno. Da alkoholozam izaziva cirozu jetre, maligne bolesti, pankreatitis, mentalna oboljenja, dok je o posljedicama drogiranja suvišno i govoriti. Ima ko to treba da zna…

Međutim, roditelji se vajkaju da od posla ne znaju kud udaraju i da djecu, uglavnom, viđaju uveče, kad nikom nije do nekih teških priča i rasprava. Naravno, uče oni svoje potomke šta je opasno za njihovo zdravlje, ali, nekako, suvoparno, valjda vjerujući da se loše stvari dešavaju isključivo nekim drugim mališanima.

Nastavnici se, čim iskrsne neki problem, najčešće ograđuju od njega, uz nezaobilazno podsjećanje da je na njima da uče djecu, a na roditeljima da ih vaspitaju. Naravno, i oni su puni savjeta šta je dobro, a šta ne, ali ne zaboravljaju da podsjete na to da se se lijepo ili ružno ponašanje nosi iz kuće.

Dok oni pokušavaju da postave granicu šta je čija dužnost i odgovornost, trgovci duvan i alkohol nemilice prodaju djeci koja tek što su prerasla visinu pultova u radnjama.

Sve ovo dokaz je da problem dječje zavisnosti o drogama, alkoholu i cigaretama ni izbliza nije ozbiljno shvaćen, te da su u cijeloj priči na najvećem gubitku upravo djeca.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO