Svijet

PORAŽAVAJUĆI PODACI Trećina đaka osnovnih i srednjih škola konzumira alkohol, škola ih ne zanima

U Crnoj Gori se 31.7 odsto učenika, uzrasta od 13 do 18 godina, izjasnilo da povremeno, redovno ili često konzumira alkoholna pića, pokazali su rezultati istraživanja koje je predstavio Zavod za školstvo.

PORAŽAVAJUĆI PODACI Trećina đaka osnovnih i srednjih škola konzumira alkohol, škola ih ne zanima
FOTO: VALENTIN FLAURAUD/EPA

Istraživanje “Zdravstvena kultura mladih i upotreba alkohola” sprovedeno je među 7.524 đaka, od čega je skoro polovina obuhvaćena u završnim razredima osnovnih škola, a ostali su srednjoškolci.

Osim onih koji su priznali da konzumiraju alkohol, 57 odsto tvrdi da nikad nisu probali alkoholna pića.

Savjetnik u Zavodu za školstvo Zoran Lalović rekao je da 67 odsto ispitanika vjeruje da dovoljno dobro ili čak odlično poznaje posljedice alkohola.

Pročitajte još

– Onih koji o tome znaju vrlo malo bilo je 5.9 odsto, a onih koji prosječno poznaju posljedice bilo je 20 odsto – rekao je Lalović.

On je istakao da je u više škola, koje su bile predmeti istraživanja, zapazio da postoje “dva tipa odjeljenja u kojima učenici konzumiraju alkohol”.

Kako je pojasnio, prvi tip su češći slučajevi, a rjeđi tip su ona odjeljenja gdje 10 ili više učenika konzumira alkohol.

– Prvih je bilo 15 odsto, a drugih osam – rekao je Lalović i naglasio da čak 45 odsto ispitanika “ne ispoljava interesovanje za školske aktivnosti”.

Ta nezainteresovanost, naveo je Lalović, umanjuje mogućnosti škole da putem edukativnih programa utiče na stavove i ponašanje đaka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu