Magazin

"O ovome nikome ne pričaj" Naši stari vjerovali su da u određenim situacijama treba DRŽATI JEZIK ZA ZUBIMA

Naši stari vjerovali su da o određenim stvarima ne treba nikome pričati, te da sreća voli tišinu.

penzioneri šetaju ulicom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tako da često čujemo “o ovome nikada ne pričaj”.

Nikad ne pričajte o lošim stvarima koje ste videli:

Muž je cijelu noć galamio na komšinicu; Čovjek je kamenom gađao napuštenog psa; Neko nije htio da ustupi mjesto trudnici u autobusu. Sve su to stvari koje prljaju vašu dušu. Ako prepričate loše ponašanje drugih ljudi, vi ga prihvatate!

Ne namećite nikome svoj životni stil

Ako ste vjernik ne tjerajte druge da se mole; Ako ste vegeterijanac ne pričajte drugima kako ne treba da jedu meso; Ako ste iscjelitelj, ne namećite drugima svoj način života. Svako ima pravo da svoj život živi kako želi!

Nikad ne pričajte o svom dobročinstvu

“Neka ne zna lijeva ruka, šta je desna dala!” Uvijek se sjetite te izreke kada hoćete nekome da ispričate kako ste vi “dobra” osoba. Dobročinstvo je znak milosti, ali samo ako ćutite o tome.

Ne pričajte nikome o svojim planovima u životu

Snivajući određene snove i planirajući ciljeve, stvarate misaoni oblik, obdarujući ga energijom. Ako svima redom budete pričali o svojim snovima i planovima, vi tu energiju razdvajate. A misaona forma gubi snagu, propada. Planovi se ostvaruju, ciljevi se ostvaruju ako ostanu tajna.

Ne hvalite se koliko zarađujete

Uvijek se setite da ako se hvalite nečim, ostaćete bez toga.

Ako ste počinili herojsko djelo, neka to bude samo vaša tajna

Da li ste ugasili komšijinu kuću dok je gorjela? Spasili ste napušteno kuče? Novčano ste pomogli komšiji koji je ostao bez primanja? Nosite to u svojoj duši kao ordenje. Ako nekome kažete, zlato se pretvara u gvožđe.

Ono što se dešava u kući – ostaje u kući

Ako pričate okolo o negativnom ponašanju muža, djeci koja ne slušaju, iznosite “prljav veš” – nesreća će se udvostručiti.

Ako pričate o tome kako vas voli muž, kako su djeca poslušna i dobra, a roditelji brižni – sve će to nestati jer “sreća voli tišinu”!, prenosi Stil.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu