Društvo

“O VANREDNOM STANJU NEMA NI GOVORA” Tiodorović o trenutnoj epidemiološoj situaciji

Nakon informacije koja se pojavila u pojedinim medijima da je moguće uvođenje vanrednog stanja od 1. oktobra, član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije Kovid-19, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da se o tome uopšte ne razmišlja.

“O VANREDNOM STANJU NEMA NI GOVORA” Tiodorović o trenutnoj epidemiološoj situaciji
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Dodao je kao i da je “neko očigledno pomiješao dva pojma vanredno stanje i vanrednu situaciju”.

– Vanredno stanje niko nije pomenuo, niti dolazi u obzir da ga uvedemo. Ali neko je očigledno pomiješao dva pojma vanredno stanje i vanrednu situaciju. Sve dok traje epidemija, mi se nalazimo u vanrednoj situaciji, a ona podrazumijeva sprovođenje svih mjera koje su tu kako bi se smanjio rizik prenošenja infekcije. Vanredno stanje je nešto drugo, ono podrazumijeva ograničanja i to se dešava samo u onim sitiacijama kad nemate kontrolu nad širenjem zaraze, od čega smo mi daleko, i potpuno je besmisleno govoriti o tome – objašnjava detaljno za “Blic” profesor Tiodorović.

– Sindikat treba da bavi svojim poslom, svakako ima pravo da kritikuje i predlaže, da se razumijemo, ali u doba epidemije baviti se politikanstvom je neprimjereno. Ovakve izjave koje nisu zasnovane na činjenicama, jer niko nije izjavio da ćemo uvesti vanredno stanje, nisu u redu. ja sam rekao da na osnovu podataka kojima raspolažemo, i na osnovu epidemiološke procjene, može doći do blagog povećanja. Dakle, ne da će doći, ali da se može dogoditi ako se mjere ne poštuju, i tu postoji razlika. A to sve opet nema nikakve veze sa vanrednim stanjem, a ti koji su plasirali ovakvu informaciju očigledno su pobrkali dva pojma – objašnjava Tiodorović.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Kako ističe, u Srbiji se trenutno primjenjuju mjere koje se propisuju u okviru vanredne situacije, a koliko god ona bila povoljna ne možemo je odjaviti sve dok vanredne SZO ne odjavi pandemiju.

– Mi se nalazimo u vanrednoj situaciji, to znači da imamo mjere koje treba da poštujemo. Vanredno stanje se uvodi kada postoji opasnost da je nešto izmaklo kontoli, pa da jednostavno moramo smanjiti kontakte ljudi, i to podrazuva, zatvaranje objekata, škola, vrtića, pozorišta, svih onih mjesta gdje se ljudi mogu okupljati, kao i ograničavanje rada onih djelatnosti koje snabdevaju hranom, kao što smo to već imali. Mi to uopšte ne očekujemo i nismo ni blizu nečeg takvog – rekao je on, piše Blic.

Na primjeru Crne Gore koja ima deset puta povećanje i druga je po broju na 100.000 aktivnih slučajeva pa Crna Gora recimo ima deset puta povećanje, ona ja druga u Evropi po broju aktivnih slučajeva, Tiodorović ističe, da ni oni nisu uveli vanredno stanje, niti će ga vjerovatno uvoditi.

– Ovim samo pravim paralelu koliko je Srbija zapravo daleko od nečega takvog – zaključio je on.