Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OBOSTRANA KORIST U predizbornoj kampanji više para i za vjerske zajednice

Politika
Autor:

Foto Srna

Proteklu predizbornu kampanju obilježila su masovna polaganja kamena temeljaca, presijecanja vrpci, povećana davanja iz budžeta, a više novca dobile su i vjerske zajednice u BiH.

Vlada RS je na samo jednoj sjednici 20. septembra Srpskoj pravoslavnoj crkvi poklonila pola miliona maraka za sanaciju ili gradnju vjerskih objekata. Kako je objavljeno u „Službenom glasniku RS“, novac potiče iz klirinškog duga koji su Rusi isplatili BiH.

Vlada je odobrila 150.000 KM za sanaciju Hrama pokrova Presvete Bogorodice u Gradiški, 100.000 KM za sanaciju Eparhije gornjokarlovačke, 100.000 KM za završetak izgradnje Pravoslavnog manastira u Popovom Polju, 100.000 KM za nastavak izgradnje Sabornog hrama u gradskom naselju Toplik u Vlasenici, 30.000 KM za izgradnju započete crkve u selu Trnovo, crkvena opština Tišča, isto toliko za sanaciju Parohijskog hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru, te 20.000 maraka za sanaciju Spomen-hrama Svetog velikomučenika kneza Lazara na Vučijaku u Prnjavoru.

Pomoć

Slične poteze, samo u nešto manjim pojedinačnim iznosima, povlačile su institucije BiH, kao i političari koji su u protekle četiri godine bili na vlasti u Sarajevu.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda je 14. septembra dao 2.000 KM iz tekuće budžetske rezerve župi Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja – Gradina za obilježavanje 100 godina postojanja župe. Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović je 12. septembra odobrio 10.000 KM Župi Svih Svetih, Livno za pomoć pri obnovi župne crkve, a 6. septembra dao je 2.000 KM Župi Gradina za obnovu crkve, 10.000 KM Župi Gospe Snježne Deževice u Kreševu, takođe za završetak izgradnje treće faze svetišta. Karitasu Vrhbosanske nadbiskupije dao je 5.000 KM za narodnu kuhinju. Nešto ranije, početkom avgusta, srpski član Predsedništva Mladen Ivanić iz tekuće budžetske rezerve BiH dao je 1.000 KM Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Velika Rujiška kao podrška i pomoć za sanaciju pristupnog puta.

Obostrana korist

Pomoć vjerskim zajednicama od strane insitucija i političara nije novost, ali je pitanje u kakvoj je sve to vezi sa predizbornom kampanjom? Politička analitičarka Tanja Topić smatra da su vjerske zajednice i vlast u uzročno-posljedičnom odnosu, u kome obje strane gledaju svoju korist.

– Političke stranke u BiH, pogotovo one koje su na vlasti, njeguju tradicionalno dobre odnose sa vjerskim zajednicama. Polazi se od toga da te zajednice uživaju visok stepen povjerenja građana. Na taj način političari dolaze do biračkog tijela. Ako ih preporuče vjerske vođe, sveštenici i ostali, to može doprinijeti njihovom boljem izbornom rezultatu – kaže Topićeva za Srpskainfo.

S druge strane, i vjerske zajednice su uglavnom vrlo bliske političkim partijama na vlasti jer od njih dobijaju brojne benefite.

– To znači poreske olakšice, oslobađanje od plaćanja poreza ili pomenuta pomoć pri gradnji objekata. Takođe, sada i vjeronauka postaje sastavni dio nastavnih programa. Da se ne lažemo, to ne bi bilo moguće bez bliskosti sa institucijama vlasti – kaže Topićeva.

Nuhić: SDA nastala iz Islamske zajednice

U pomenutom periodu nema tragova da je Bakir Izetbegović novčano pomagao Islamsku zajednicu, ali su njihove dobre veze javna tajna u BiH. Vjerski analitičar Mehmedalija Nuhić čak tvrdi da je najjača bošnjačka partija „iznjedrena“ iz IZ.

– Ona nije iznjedrena iz širih društvenih krugova ili nekakvih političkih organizacija koje su pretopljene u nacionalnu stranku. SDA nije iznikla ni iz stranaka koje su postojale u bivšoj Jugoslaviji, već kao dugoročna želja ljudi koji su stranku stvorili uz pomoć religije, koju sada svesrdno koriste za ostvarivanje svojih ciljeva – zaključuje Nuhić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO