Društvo

OBRATITE PAŽNJU! Ako mislite da imate koronu, OVE LIJEKOVE nikako ne uzimajte

Srbija ide u korak sa svijetom i u toku je izrada devetog terapjskog protkola za liječenje korona virusa.

OBRATITE PAŽNJU! Ako mislite da imate koronu, OVE LIJEKOVE nikako ne uzimajte
FOTO: V. LALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo je izjavio je infektolog Mijomir Pelemiš na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Imamo već osam terapijskih protokola, a u toku je izrada devetog, što znači da se prate dešavanja u svjetskoj nauci i struci – rekao je Pelemiš povodom pitanja novinara da ima informacija da se bolesnima preporučuje da sami bez recepta kupe za liječenje longacef ili drugi antibiotik kao i da je pacijentima sa reumatološkim problemima u apotekama rečeno da je metotreksat povučen, jer se koristi za liječenje korona virusa.

Pelemiš je rekao da taj lek nikada nije bio korišćen za liječenje korona virusa.

– To je čista glupost – dodao je Pelemiš podsjetivši na riječi jednog svjetskog stučnjaka “nekako uspjevamo da se borimo sa problemom pandemije, ali ne znam kako ćemo se izboriti protiv gluposti”, pišu Novosti.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je dodao da taj lijek nikada nije povučen iz prodaje, i da je to trebalo da se provjeri pijre nego što se pitanjem zabrinu pacijenti.

– To je apsolutna neistina, budite obazirivi kada pomenete bilo koji lijek, zamislite osjećaj tih pacijenta koji kada čuju pitanje ne znaju da li će imati lijek, uznemiriće se. Imajmo obzira prema tim ljudima – poručio je Lončar.

Lončar je i za pitanje koje se odnosilo na to šta da rade pacijetni kojima lijekar kaže da ode u apoteku i kupe antibiotik bez recepta, rekao da ni to sigurno nije tačno, jer svi znaju da u Srbiji nijedan antiobiotik, pa ni paliteks ili pentreksil, ne mogu da se kupe bez recepta.