Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Obrazovanje

Kolumne
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Međunarodna zajednica šapu je stavila i na obrazovni sistem Srpske, vukući ga ka jednom unitarnom okviru na nivou BiH, a sve pod krinkom da će biti bolje našoj djeci.

Tako, ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak reče prije par dana da je ovoj državi  potreban jedan obrazovni sistem, koji će djecu okupljati na jednom mjestu, odnosno privlačiti ih jedne drugima.

Reče, a da ne trepnu, bez ikakvog objašnjenja šta fali obrazovnom sistemu Srpske, pa da ga treba uklapati u tamo neki širi, cjelovitiji, jedinstveniji… A i da ne kaže, jasno je kao dan. Strancima treba još jedan poen u utakmici prenosa nadležnosti sa Srpske na BiH, gdje god se može i u kojoj god mjeri je moguće.

Tačno je i da u ovoj državi žive ljudi sa različitostima koje ponekad i nisu toliko zanemarive i koje često svaka vuku na svoju stranu. Ali, ko bi pristao da baš njegove različitosti – na koje je on toliko ponosam – budu utopljene u nečije tuđe koje, pritom, sa ovim prvim često nemaju baš puno dodirnih tačaka?!
Sve i da nije tako, činjenica je da je obrazovanje i po Dejtonu i po Ustavu RS u nadležnosti entiteta, svidjelo se to nekom ili ne. Predstavnici stručne javnosti iz Srpske upozoravaju da bi centralizacija ove sfere pod veliki znak pitanja dovela buduće izučavanje srpskog jezika, istorije, kulture, tradicije… Tačnije, svega onoga što jedan narod čini narodom.

Ne treba puno mudrosti, pa shvatiti da moramo zbiti redove i strancima poručiti jedno gromoglasno „ne“, inače će biti „uzmi ago koliko ti drago“.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO