Politika

OD "ZA" DO "PROTIV" Koji motivi se kriju iza prijedloga za izmjene Zakona o lijekovima

Nakon što delegati iz Srpske u Domu naroda BiH nisu podržali izmjene zakona koje navodno olakšavaju nabavku vakcina, ostalo je pitanje zašto su prethodno na Predstavničkom domu poslanici okupljeni oko SNSD glasali za te iste izmjene Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

OD "ZA" DO "PROTIV" Koji motivi se kriju iza prijedloga za izmjene Zakona o lijekovima
FOTO: PS BIH

Poslanik u Predstavničkom domu Nenad Stevandić (US) za Srpskainfo kaže da su nedoumice nastale u dijelu koji se odnosi na to da Savjet ministara može da ovlasti neki drugi organ za nabavku vakcina.

– Smatrao sam da smo prvim dijelom rečenice u predloženom članu zakona dali Srpskoj, kao i Federaciji i kantonima, veće ovlašćenje, kada se definisalo da se mogu samostalno i direktno nabavljati vakcine. A u drugom dijelu rečenice je ostalo da Savjet ministara može da ovlasti neki drugi organ. I to je izazvalo nedoumice kod naših kolega u Domu naroda, a mi to moramo da uvažimo – objašnjava Stevandić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

On je istakao da je Republika Srpska već nabavila vakcine i da po istom modelu može da ih nabavi i FBiH. Međutim, sumnja da je oko cijele priče sa izmjenom zakona stajala skrivena namjera, koju je obznanio delegat Denis Bećirović kada je predložio formiranje ministarstva zdravstva BiH.

Pročitajte još

– Dom naroda i služi da može neki dokument da vrati, jer našu dobru volju da se pomogne on koristi i zato moramo biti oprezni u svojoj dobroj volji. Ideja vodilja nam treba biti da svi građani mogu dobiti vakcine, a da nas u RS ne optuže da mi nekoga blokiramo – rekao je Stevandić.

Srpski predstavnici u oba doma sada tvrde da nema potrebe za izmjenama zakona, jer već postojeći omogućavaju nabavku vakcina, što je rekao i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (SNSD).

– Ako je zakon do sada omogućavao da se vakcine nabavljaju, zašto sada tražimo da se nešto izuzme – upitao je on.

FOTO: DOM NARODA /YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: DOM NARODA /YOUTUBE/SCREENSHOT

Osvrnuo se i na aferu sa respiratorima u FBiH, rekavši da kod nabavke vakcina nema prostora za malverzacije.

– Protiv sam toga da oba doma PS BiH izgrađuju mogućnost za kriminal. Neka Federacija BiH nabavi vakcine za cijelu BiH, neka Srpska nabavi, ili kanton. Ali da nabavi, a ne da ne nabavlja kako bi se stvorila presija da treba mijenjati zakone da bi se to radilo. Poštujem da se sistem izgrađuje i usavršava, ali neće ta inicijativa riješiti izazove koje imamo – smatra Špirić.

Iz opozicije su kao činjenicu naveli da su delegati SNSD imali više odgovornosti od svojih stranačkih kolega u Predstavničkom domu, koji su glasali za izmjene.

Pročitajte još

Predsjednik PDP Branislav Borenović smatra da je važeći zakon o lijekovima dovoljan okvir kojim se definiše i nabavka medicinskih sredstava, tako da nikakav prenos nadležnosti na BiH nivo ne bi ubrzao proces vakcinacije i imunizacije.

– To očigledno nisu htjeli da shvate SNSD poslanici Nenad Stevandić, Snježana Novaković-Bursać, Sanja Vulić, Nebojša Radmanović. Žalosno je što su se oglušili i na zvanično mišljenje ministra u Vladi RS, Alena Šeranića, koji je rekao da saglasnost za nabavku medicinskih sredstava u vrijeme pandemije treba i dalje da daju nadležne entitetske vlade – rekao je Borenović.