Svijet

OTICANJE, BOL, UMOR Prijavljene NUSPOJAVE VAKCINA protiv korona virusa u Hrvatskoj

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) objavila je da je dosad zaprimila ukupno 139 prijava sumnji na nuspojave vakcine protiv korona virusa.

OTICANJE, BOL, UMOR Prijavljene NUSPOJAVE VAKCINA protiv korona virusa u Hrvatskoj
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Ozbiljnost nuspojava je do sada ocijenjena za njih 116, pri čemu je 20 odsto prijava ocijenjeno ozbiljnima, a 80 odsto prijava predstavljaju neozbiljne nuspojave, navodi HALMED na svojim stranicama.

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na lokalne reakcije, odnosno bol i oticanje na mjestu primjene vakcine, zatim glavobolju, povišenu tjelesnu temperaturu, umor, slabost, groznicu i mučninu.

Reakcije preosjetljivosti

Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih vakcina te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije, na primjer hladni oblozi, lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova, prenosi Hina.

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti (osam prijava) koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene vakcine, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka.

Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi. Prema analizi prijavljenih nuspojava HALMED, u starijoj populaciji zabilježen je manji broj nuspojava te one nisu bile teške, što je u skladu s podacima iz kliničkih ispitivanja.

HALMED nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom. Zaprimljene su dvije prijave neželjenih događaja, odnosno događaja koji su vremenski povezani s primjenom vakcine a za koje nema uzročno-posljedične povezanosti s primjenom.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Riječ je o neželjenim događajima sa smrtnim ishodom u osoba starije životne dobi s teškim zdravstvenim stanjem. U oba navedena slučaja kao uzrok smrti utvrđeno je zatajenje srca. Dodatno je zaprimljena i jedna prijava medikacijske pogreške, koja nije dovela do pojave nuspojave.

Zdravstvena stanja

HALMED je saopštio i kako je Evropska agencija za lijekove (EMA) zaprimila od Norveške agencije za lijekove (NOMA) obavijest ocjeni slučajeva fatalnog ishoda kod starijih osoba koje su primile vakcinu Comirnaty protiv bolesti COVID-19 proizvođača “Pfizer” i 2BioNTech” u Norveškoj.

Riječ je o osobama starijima od 80 godina, oslabljenog zdravstvenog stanja. Kako EMA navodi, u Norveškoj je do sada vakcinisano približno 42.000 osoba te se prioritetno vakcinišu starije osobe i ljudi u domovima za starije s teškim osnovnim zdravstvenim stanjima. Pri EMA-i je u toku prikupljanje dodatnih informacija o podacima zaprimljenima iz Norveške agencije za lijekove koje će biti pažljivo pregledane i ocijenjene kako bi se utvrdilo postoji li moguća povezanost s vakcinom.

U Hrvatskoj prijave sumnji na nuspojave vakcine zaprimaju HALMED i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a kod sumnji se na zasniva međunarodno utvrđenim znanstvenim kriterijima procjenjuje povezanost između primjene pojedinog lijeka i pojave pojedine nuspojave. Informacije o nuspojavama evidentiraju se u nacionalnim bazama, kao i u evropskoj i svjetskoj bazi nuspojava, te se koriste pri kontinuiranom praćenju bezbjedosti primijenjenih vakcina.