Svijet

ODBILA UGOVORENI BRAK Italijanska javnost šokirana, sumnja se da su tinejdžerku ubili roditelji i rođaci

Italijanska javnost sa velikom pažnjom prati potragu za djevojkom, pakistanskog porijekla, Saman Abas, koja je nestala prije mjeseca dana.

ODBILA UGOVORENI BRAK Italijanska javnost šokirana, sumnja se da su tinejdžerku ubili roditelji i rođaci
FOTO: TINO ROMANO/EPA

Slučaj se našao u centru pažnje italijanskih medija zato što se strahuje da je 18-godišnja djevojka ubijena, jer se opirala ugovorenom braku.

Otac nestale djevojke tvrdi da mu je kćerka živa i da je pobjegla kod rođaka u Belgiju. Tužilaštvo je, međutim, optužnicu za ubistvo podiglo protiv roditelja djevojke, ujaka i dvojice rođaka.

Ako se navodi optužnice pokažu tačnim, to ne bi bio prvi slučaj da roditelji imigranti presuđuju djeci koja odbijaju da se povinuju zakonima zemlje porijekla.

Pročitajte još

Pored tužilaštva i policije, u slučaj su uključene i razne organizacije za zašitu ljudskih prava i posebno za zaštitu žena, a ovaj slučaj pokrenuo je ponovo rasprave o prilagođavanju i asimilaciji stranaca u italijansko društvo.

Na jednom snimku sigurnosne kamere, na kome je djevojka posljednji put viđena živa, 29. aprila, ona je u pratnji ujaka i dvojice rođaka izašla iz kuće, ali se kući nikada nije vratila.

Drugi snimak pokazuje tri muškarca koji su se noću, u opremi za rad i sa alatom, uputili iz kuće roditelja nestale djevojke prema njivama. Roditelji i rođaci su osumnjičeni da su djevojku ubili, a tijelo sakrili.

Dvojica od troje rođaka sa snimka nadzornih kamera su uhapšeni u Francuskoj, po međunarodnoj potjernici, dok su pokušvali da se prebace u Španiju.

Roditelji nestale djevojke su iznenada otputovali u Pakistan i za sada se sa njima komunicira telefonski.

Prihvati notifikacije